back

14 грудня 2017

БЕЗПЕКА ПРАЦІ В ЗИМОВИЙ ПЕРІОД


Менське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області нагадує, що основними причинами настання нещасних випадків узимку є організаційні, в яких переважає людський фактор. А саме: порушення трудової та виробничої дисципліни, порушення вимог інструкцій з охорони праці, порушення режиму праці та відпочинку, незастосування засобів індивідуального захисту, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, особиста необережність.

В зимовий період збільшується кількість випадків падіння працівників під час пересування пішки та настання дорожньо-транспортних пригод. В настанні дорожньо-транспортної пригоди (ДТП) причиною є недоліки в організації безпечної роботи автотранспорту на підприємстві, його несвоєчасного і неякісного технічного обслуговування та ремонту, порушення водіями правил дорожнього руху.

Щоб зменшити вірогідність падіння працівника під час пересування пішки в ожеледицю, необхідно додержуватись наступних основних правил поводження: пересувайтеся тільки по передбаченим для цього пішохідним доріжкам; вдягайте зручне взуття на низькому каблуці та неслизькій підошві; дивіться під ноги та обходьте небезпечні місця; ходіть не поспішаючи; будьте гранично уважним під час переходу проїжджої частини дороги та пересування по східцях; старайтеся обходити всі місця з похилою поверхньою; ступайте на всю підошву взуття, ноги розслабте в колінах; при переході по обледенілій поверхні не підіймайте високо ступні ніг, а робіть рухи подібно ковзанню; не переносіть, по можливості, в руках тяжкі речі та не тримайте руки в кишенях; не ходіть біля самого краю проїжджої частини дороги; тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару з метою попередження травмування від падіння з даху снігу, бурульок тощо.

Водію, який знаходиться за кермом транспортного засобу в ожеледицю, необхідно бути обачним, їхати з найменшою швидкістю та пам’ятати, що в ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях автотранспорту.

Коли людина все-таки відчуває, що послизнулася і падає, то найперше, що їй треба зробити – це спробувати присісти. Так зменшиться висота падіння. Також слід при цьому притиснути підборіддя до грудей, а руками охопити живіт. Із врахування присідання це сприятиме певному згрупуванню тіла, що й дозволить уникнути серйозного ушкодження при падінні. У жодному разі при цьому не треба намагатися зберегти цілими речі, які переносите. Найцінніше – це здоров’я людини.

Пам’ятайте, що важливим заходом запобігання травматизму узимку є проведення на підприємствах профілактичних заходів з питань охорони праці, позачергових інструктажів для працівників щодо безпечного поводження під час пересування в складних погодних умовах, а водіям транспортних засобів – інструктажів з безпеки дорожнього руху.

Шановні роботодавці, пам’ятайте, всі травми на виробництві – наслідок порушення вимог нормативно-правових актів, інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки, а також, особистої безпеки. По всім питанням з охорони праці просимо звертатись до відділення за адресою: м. Мена, вул. Чернігівській шлях, 4/3 (тел. 2-24-30, факс: 2-12-53).



Олександр Старовойт, страховий експерт з охорони
праці Менського відділення управління виконавчої
дирекції Фонду соціального страхування України
в Чернігівській області

вапр
ууц
цуе
еку
паврва