back

13 грудня 2017

Верховна Рада України схвалила законопроект про протидію домашньому насильству


Верховна Рада України, 6 грудня 2017 року, схвалила законопроект №4952 про "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами". Відповідний законпроект підтримав 241 народний депутат.

Законом імплементовано у чинне кримінальне і кримінальне процесуальне законодавство України положення Конвенції Ради Європи «Про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цим явищем» (Стамбульської конвенції).

Відповідні зміни внесено до низки статей Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України.

Цими змінами прописано додаткові обтяжуючі обставини, що не обмежені фактом шлюбу - якщо особа перебуває в громадянському шлюбі з кривдником, є екс-подружжям або тільки зустрічається, до кривдника будуть застосовані обтяжуючі обставини. До пом’якшуючих обставин віднесено застосування сили особою, що сама була жертвою, по відношенню людини, яка виступала кривдником.

Законом встановлено обмеження можливості наближення кривдника до жертви насилля. Якщо насильні дії відбувалися по відношенню до дитини чи у її присутності, злочинець позбавляється права спілкуватися та бачитися з дитиною.

Законом також встановлено механізм позбавлення прав кривдника на носіння зброї. На винесення вироку матимуть вплив факти переслідування жертв як фізичні, так і за допомогою телефонних дзвінків, смс, листів.

Довідково. З метою удосконалення національного законодавства з питань запобігання та протидії домашньому насильству, відповідно до вимог Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція) Мінсоцполітики в 2016 році розроблено проект Закону України „Про запобігання та протидію домашньому насильству”.

Цей Закон визначаатиме організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, що є переважно проявом гендерно зумовленого насильства та призводить до порушення прав людини, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямований на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства.

Законопроектом, зокрема, передбачається запровадження комплексного підходу з надання допомоги та захисту осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Сектор у справах сім'ї, молоді, спорту райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва