back

20 листопада 2017

З Нового року українці зможуть на власний розсуд обрати лікаря


19 жовтня 2017 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Закон набирає чинності через один місяць з дня його опублікування та вводиться в дію з 1 січня 2018 року поетапно. Вже на першому етапі впровадження реформи кожен на власний розсуд зможе вибрати лікаря, якому довіряє, до якого зручно добратися та з яким комфортно спілкуватися.

Для полегшення вибору лікаря, Міністерством охорони здоров’я (далі – МОЗ) запроваджується електронна система E-Health, де найближчим часом буде зібрано чимало даних про лікарів (освіта, досвід) та їх діяльність (наприклад, середня тривалість консультацій, частота відмов від цього лікаря серед пацієнтів, охоплення приписаного населення профілактичними процедурами, перевищення середніх показників призначення антибіотиків тощо). На основі цих даних згодом з’являться рейтинги лікарів та медичних практик, на які зможуть орієнтуватись пацієнти у своєму виборі.

Проте необхідно встигнути потрапити до свого спеціаліста, адже лікарі будуть мати обмежену квоту на обслуговування певної кількості пацієнтів, і варто не спізнитися домовитись з фахівцем.

Для того, щоб вибрати потрібного лікаря необхідно буде підписати із ним відповідну декларацію про вибір лікаря.

У документі будуть вказані наступні реквізити сторін:

основні дані про пацієнта (ім’я, прізвище, дата народження, контактні дані, номер паспорту);

про лікаря (ім’я, прізвище, інформація про освіту і кваліфікацію, контактні дані тощо);

про заклад, де працює лікар, чи лікар з приватною практикою (код, інформація про ліцензію тощо).

Лікар не має права відмовитись підписувати відповідну декларацію, якщо кількість його пацієнтів менша за визначену норму. Якщо лікар вичерпав свій ліміт на приписаних пацієнтів, він не зможе підписати декларацію з пацієнтом.

Підписавши декларацію, кожен пацієнт зможе отримати копію Порядку надання первинної медичної допомоги, затвердженого МОЗ, який чітко описуватиме, на яку гарантовану первинну медичну допомогу зможе розраховувати пацієнт і якими є обов’язки сімейного лікаря.

Всю інформацію щодо декларації внесуть до електронної системи, але свій примірник пацієнт (за бажанням) може отримати в паперовому вигляді.

Якщо пацієнта не задовольняє робота лікаря, він має право змінити лікаря автоматично шляхом підписання декларації про вибір іншого лікаря. Факт вибору нового лікаря автоматично анулює декларацію про вибір попереднього.

Додаткову інформацію стосовно медичної реформи можна оглянути на офіційному сайті МОЗ.

До лікаря можна звертатись щодо обстеження та лікування, отримання направлення до вузькопрофільних спеціалістів (хірурга, окуліста тощо), отримання рецептів на ліки, у т.ч. безкоштовні, отримання медичної довідки тощо. Йдучи до лікаря, пам’ятайте, що це не безкоштовна послуга, за неї лікар отримує плату з ваших податків. Не давайте хабарів! Якщо ваш лікар захворів, перебуває у відпустці або ви виїхали за межі населеного пункту, звертайтесь до іншого лікаря/медичного закладу та повідомте про виниклі обставини, вам мають допомогти.

Нагадуємо, що фахова правова допомога надається Корюківським бюро правової допомоги з 9-00 год. до 18-00 год. з понеділка по п'ятницю за адресою: м. Корюківка, вул. Вокзальна, 24, тел.: (0257)2-11-32



За повідомленням
відділу «Корюківське бюро правової допомоги»

вапр
ууц
цуе
еку
паврва