back

15 листопада 2017

У Чернігові збиратимуть кошти на устаткування для лінійного прискорювача


20 листопада в Чернігівському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка відбудеться благодійний вечір-марафон «Промінь надії» зі збору коштів на лінійний прискорювач для онкохворих. Про це сьогодні, 14 листопада, повідомили на прес-брифінгу в ОДА.

Як зазначив головний лікар обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб, для медзакладу вже придбано сучасний лінійний прискорювач «Еlekta», а також розпочато будівництво приміщення під нього.

Будівельні роботи проводяться з урахуванням всіх необхідних вимог, аби попередити можливі ризики небезпеки, пов’язані зі специфікою медобладнання. До речі, обіцяють завершити зовнішні будівельні роботи і встановити лінійний прискорювач вже до 1 грудня.

За словами Валерія Зуба, цей медапарат набагато безпечніший у порівнянні з гамма-терапевтичним обладнанням, яке до цього часу використовується в закладі й за останні 20 років уже вичерпало свій технічний ресурс.

Новий радіологічний апарат має значно покращити якісь надання медичної допомоги онкологічним хворим. Щорічно понад 2500 пацієнтів обласного онкодиспансеру отримують променеву терапію, з них близько 1900 — дистанційне гамма-терапевтичне лікування.

В ідеалі, в розрахунку на кількість жителів, у лікарнях області має працювати три лінійні прискорювачі. Втім, головний лікар онкодиспансеру запевнив, що, виходячи з можливостей, нове обладнання буде використовуватись з максимальним навантаженням, аби всі пацієнти вчасно пройшли лікування. До речі, для жителів області воно буде безкоштовним.

Орієнтовна потреба на придбання лінійного прискорювача та устаткування для його експлуатації, а також будівництво приміщення — 107 мільйонів гривень.

Наразі завдяки об’єднанню зусиль місцевої влади та народних депутатів України на реалізацію цього масштабного проекту вже спрямовано близько 81,5 мільйона гривень. 40 мільйонів гривень — з Державного фонду регіонального розвитку, майже 18,9 мільйона гривень — з обласного бюджету. Не залишилася осторонь влада і в районах та містах області: кошти місцевих бюджетів склали майже 14,3 мільйона гривень, у тому числі Чернігів виділив 10 мільйонів, Ніжин та Прилуки – по 1 мільйону.

Долучилися до вирішення нагального питання якісного лікування онкохворих і народні депутати України Олег Дмитренко, Валерій Давиденко, Валерій Дубіль, Олександр Кодола, Анатолій Євлахов: за їх сприяння надійшло 8 мільйонів гривень субвенції з держбюджету на соціально-економічний розвиток. Ще 304 тисячі гривень спрямували 25 депутатів обласної ради.

Проте, аби проводити лікування хворих на новому медапараті, необхідно ще близько 25 мільйонів гривень на придбання комплектуючих складових: дозиметричного обладнання та комп’ютерного томографа, за допомогою яких, зокрема, здійснюються чіткі розрахунки для проведення променевої терапії.

Саме задля збору коштів на ці потреби і проводиться благодійний вечір-марафон «Промінь надії».

Як зауважив директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександр Левочко, це лише один із заходів, які мають залучити до збору коштів жителів області. У планах також благодійний аукціон та вистави в Молодіжному театрі, акція в Міському палаці культури. Організатори очікують на активність громадян.

Кошти можна перерахувати на рахунок онкодиспансеру.

Реквізити: р/р 31557301121263 у ГУДКСУ в Чернігівській області МФО 853592 код за ЄДРПОУ 02006065 Призначення надходжень: На придбання лінійного прискорювача з комплексом обладнання для оснащення радіотерапевтичного відділення КЛПЗ "ЧООД"

Більш детальну інформацію нададуть в облонкодиспансері (проспект Миру, 211) за телефонами: (04622) 5-30-07, 5-99-55; бухгалтерія — (04622) 5-90-08, 72-32-72.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
Чернігівської облдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва