back

16 серпня 2017

Служба порятунку закликає громадян не провокувати пожежі у природних екосистемах під час пожежонебезпечного періоду!


В літній період, легковажне ставлення, примножене на небезпечні для екосистем погодні умови, може призвести до катастрофічних наслідків.

І те, що основною причиною виникнення пожеж на відкритих територіях є саме людський фактор — можна легко підтвердити моторошними статистичними показниками у дні, коли громадяни вирушають на відпочинок. Лише за неділю маємо 510 випадків загорянь на відкритих територіях!

Численні пожежі цими днями були зафіксовані на Херсонщині, Миколаївщині, Полтавщині, а також у Запорізькій та Луганській областях. Майже у всіх випадках внаслідок пожежі вогнем були знищені лісові насадження на великих площах. Зокрема, лише на території Херсонської області, протягом доби 13 серпня, виникло 36 загорянь сухої трави та лісової підстилки.

За даними УкрГідрометцентру, найближчими днями утримається надзвичайна пожежна небезпека 5 класу. Тож, враховуючи те, що в цей період достатньо навіть одного непогашеного сірника чи залишеної в лісі скляної пляшки для того, щоб спровокувати масштабну пожежу, ДСНС закликає громадян утриматися від відвідування лісових масивів!

Зважаючи на загрозу виникнення загорянь під час спеки, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до населення з проханням не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час відпочинку на природі.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

• відвідувати хвойні ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;

• створювати смітники та спалювати відходи;

• розводити багаття у лісі та лісопосадках;

• заїзджати автомобілем до лісу;

• палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники, недопалки та склянні пляшки;

• залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

• полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;

• спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.


Т. в. о. начальника Корюківського РС
У ДСНС України у Чернігівські області
М.С. Кобець
вапр
ууц
цуе
еку
паврва