back

04 липня 2017

Понад третина отримувачів субсидій Чернігівської області боргують за газ


До 1 червня ТОВ «Чернігівгаз Збут» з особових рахунків споживачів повернуло до бюджету частку невикористаних субсидій за опалювальний період 2016-2017 р.р. на суму 313,5млн грн. Після перерахунку з`ясувалося, що з 220 тис одержувачів субсидій, більше третини–82 тис. мають борги за газ на загальну суму 60 млн грн. За новими правилами, у разі несплати заборгованості протягом двох місяців, такі споживачібудуть позбавлені державної допомоги.

Постановою КМУ від 26.04.2017 р. №300внесено зміни до 848 Постанови, якою регламентовано «Порядок надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг». Згідно нового порядку, субсидіанти, які отримали від місцевого управління соцзахисту повідомлення щодо простроченої двомісячної заборгованості і протягом двох місяців з дати інформування не врегулювали даного питання, з 1 травня поточного рокуможуть залишитись без державної допомоги. Суттєвим є те, що наявність боргу позбавляє права на отримання субсидії в цілому, а не лише на послугу з газопостачання.

В газовій компанії пояснюють, що за умови своєчасної і 100% сплати вартості фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії, або, якщо сім`я користувалася зекономленою субсидією і нічого не платила, після повернення до бюджету невикористаних коштів,боргів виникнути не повинно. Платіжки за газ із заборгованістю можуть прийти в декількох випадках.

«Заборгованість може з`явитися, якщо людина не сплатила послугу за травень, або споживала більше за надані соціальні норми і не доплачувала цієї різниці, або заборгованість існувала ще до початку опалювального сезону 2016-2017 років і не була погашена впродовж зими. Таким споживачам ми радимо не зволікати і сплатити борг, а у разі необхідності звертатися за консультаціями до центрів обслуговування клієнтів газової компанії», - повідомив директор

«Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

Перерахунок невикористаних субсидійних коштів, за аналогією з минулим роком, стосується тих помешкань, які користуються газом для опалення житла, та у яких станом на 1 травня обліковувалась переплата за послугу. Сума перерахунку окремо по кожному споживачу буде врахована в поточному балансі та квитанції за травень, а її розмір зазначено у примітці до рахунку.

Загалом, в поточному році зекономити на газовому опаленні вдалося понад 94 тис домогосподарств регіону. Звернувшись із заявою до місцевого органу соцзахисту, такі споживачі мають змогу отримати грошову компенсацію за невикористаний енергоносій.

Навіть після повернення до бюджету невикористаних субсидій, сума непрофінансованих державою субвенцій за послуги ТОВ «Чернігівгаз Збут» залишається значною - близько 683 млн грн.


Довідка:

Основною сферою діяльності ТОВ «Чернігівгаз Збут» є постачання природного газу. Компанія законодавчо визначена постачальником газу зі спеціальними обов`язками всім побутовим споживачам на території Чернігівської області.

Нашими клієнтами є близько 350 тисяч сімей, 1162 підприємства промисловості та компобуту, 541 бюджетна установа та 71 релігійна організація. З них найкрупніші - ТОВ Агрофірма «Обрій LTD», ПАТ «ЧеЗаРа», ПрАТ «Чернігівський автозавод», ПАТ «Лосинівський маслосирзавод», ТОВ «Праця Стольне».

вапр
ууц
цуе
еку
паврва