back

18 травня 2017

Працівник, якому залишилося менше трьох років до пенсії, не може бути звільненим


Згідно з внесеними змінами до Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), а саме статті 42, категорія працівників, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку не підлягають звільненню.

Зазначеними змінами законодавець надає переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці особам передпенсійного віку.

Законом України № 2005-VIII від 6 квітня 2017 року «Про внесення зміни до КЗпП щодо захисту трудових прав працівників передпенсійного віку» статтю 42 Кодексу, а саме частину другу доповнено новим пунктом, відповідно до якого, до переліку категорій працюючих, яким надається переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, додається категорія працівників, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат.

У пояснювальній записці до законопроекту №5564 зазначено, що під час скорочення робочих місць роботодавцем найчастіше звільняються працівники передпенсійного віку з огляду на поширені помилкові стереотипи, що ця категорія працюючих демонструє нижчий коефіцієнт праці, порівняно з іншими працівниками.

Відповідний закон набрав чинності 30 квітня 2017 року. Зазначені зміни забезпечать додаткові гарантії захисту трудових прав літніх працівників у разі зміни в організації виробництва і праці та заборонять дискримінацію за будь-якою ознакою у сфері праці.

Нагадуємо, що безоплатна правова допомога надається Менським місцевим центром з надання БВПД за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО,9, тел: 3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.



За повідомленням відділу
«Корюківське бюро правової допомоги»

вапр
ууц
цуе
еку
паврва