back

15 травня 2017

«Чернігівгаз» інвестував в систему газопостачання регіону майже 42 млн грн.


В рамках виконання інвестиційної програми 2016 року ПАТ «Чернігівгаз» спрямувало 41,7 млн грн. на заміну обладнання та забезпечення безаварійної роботи газорозподільної системи регіону, що майже на 20% перевищило інвестиції 2015 року.

Пріоритетними напрямками роботи компанії у минулому році стала модернізація газотранспортної мережі та забезпечення комерційного обліку газу в побутових споживачів. Так, у 2016 році 16,1 млн грн., або 39%, ПАТ «Чернігівгаз» скерувало на оновлення обладнання 31 газорегуляторної споруди, капремонти 17 станцій катодного захисту, заміну зношених ділянок газопроводів та закільцювання мереж.

Водночас, понад 60% коштів, а це 25,6 млн грн., ПАТ «Чернігівгаз» виділило на встановлення лічильників газу населенню. На сьогодні із запланованих 630 загальнобудинкових вузлів обліку газу фахівцям компанії залишається змонтувати лише 4 прилади. Окрім того, наприкінці 2016 року держрегулятор НКРЕКП вніс зміни до інвестпрограми компанії, якою було вдвічі зменшено кошти на встановлення будинкових лічильників. Таким чином частину вивільненої суми в розмірі 4,8 млн грн. було скеровано на оснащення додаткових 2,4 тис індивідуальних приладів у квартирах з плитами і водонагрівачами.

«Фінансування інвестпрограми здійснюється за рахунок коштів «Чернігівгазу», що надходять від тарифу на розподіл газу. У 2016 році він становив всього 0,84 грн за м куб. З цих коштів компанія повинна вчасно виплатити заробітну платню, сплатити усі податки, забезпечити обслуговування споживачів та в цілодобовому режимі підтримувати робочий стан газорозподільної системи області. Проте через низький рівень розрахунків та велику кількістю отримувачів субсидій, навіть ці гроші компанія отримує не в повному обсязі», - розповів технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

Він також наголосив, що сьогоднішня методика формування тарифу на розподіл призводить до нерівномірних надходжень тарифних коштів. Наприклад, взимку, коли йде більше використання газу, компанія отримує більше коштів, однак погодні умови не дозволяють проводити ремонтні роботи, адже під час їх виконання потрібно тимчасово призупиняти газопостачання. Натомість влітку, коли обсяги транспортування значно падають, компанія недоотримує тарифну виручку і не в змозі профінансувати усі роботи. В результаті, фахівці компанії змушені переносити дороговартісні роботи на опалювальний сезон, що створює додаткові незручності для споживачів.


Довідка.

Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становитьблизько600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів.Нашими споживачами є 349,5 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області.

Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів. Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону.Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва