back

19 квітня 2017

В Україні спростили оформлення спадщини для найближчих родичів


Набрав чинності Закон України №1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини», яким спрощується оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця.

Законом звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб вартості спадщини, яку від спадкодавця одержують члени його сім’ї другого ступеня споріднення: рідні брати та сестри, баба, дід та онуки.

До цього часу чинним Податковим кодексом передбачалося звільнення від оподаткування члени родини спадкодавця лише першої лінії споріднення. Спадкоємці першого і другого ступенів також звільняються від необхідності проведення оцінки успадкованих об’єктів спадщини для цілей оподаткування. При цьому для всіх інших спадкоємців податок залишається у розмірі 5%.

Крім цього, Верховний суд уточнив правила вступу в спадщину. На подачу відповідної заяви щодо оформлення спадщини до нотаріальної контори спадкоємцю дають строго 6 місяців з дня смерті спадкодавця. Верховний суд постановив, що при порушенні терміну вступу в спадщину незнання про смерть близької людини не є поважною причиною для отримання майна чи грошей.

Якщо ж спадкоємці пропустили строк для вступу в спадщину, то суди, як і раніше продовжать розглядати інші поважні причини. Наприклад, людина могла не вступити у спадщину, якщо була в іншій країні і не могла її покинути з незалежних від неї причин. Скажімо, знаходилася в тюремному ув’язненні. Чи була на батьківщині, але з медичних причин була недієздатною: наприклад, перебувала у комі. І може надати відповідну довідку з медичного закладу.

Нагадуємо, що фахова правова допомога надається Корюківським бюро правової допомоги Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з 9-00 до 18-00 з понеділка по п’ятницю за адресою: м. Корюківка, вул. Вокзальна, 24, тел. 2-11-32.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва