back

13 квітня 2017

Професійна орієнтація молоді – як дієвий засіб формування трудових ресурсів України


Процеси, які відбуваються в економічному та політичному житті країни, неодмінно позначаються на ринку праці. В основі формування трудових ресурсів Чернігівщини насамперед лежать демографічні чинники.

Чисельність наявного населення

За останніми даними чисельність наявного населення в області становила 1 млн. 36 тисяч громадян, тобто зменшилася на 9 тисяч осіб в усіх вікових категоріях. Отже, проблема збереження трудового потенціалу в умовах демографічної кризи стоїть доволі гостро.

Народжуваність та смертність населення

Смертність вдвічі перевищує народжуваність – це найгірший показник серед регіонів країни. В області народжується від 9-и до 10-и тисяч дітей на рік, що вдвічі менше, ніж 30 років тому. А з 1999-го по 2005-ий роки взагалі спостерігалася так звана «демографічна яма», яка вже через 3-5 років загострить проблему наявності молодих кадрів.

Працездатне населення області

Починаючи з 2000 року працездатне населення області скоротилося на 44 тисячі та складає 625 тисяч осіб. Після невеликого зростання цього показника у 2014 році, пов’язаного з підвищенням пенсійного віку для жінок, у наступному році він знизився через масовий відтік робочої сили за кордон.

Зайняте населення Чернігівської області

За минулий рік офіційно зайнятих штатних працівників поменшало майже на 4 тисячі осіб до 190 тисяч. У той же час Міжнародна організація праці визначає чисельність зайнятого населення області на рівні 427-ми тисяч осіб, що більш ніж вдвічі перевищує кількість штатних працівників та свідчить про значні обсяги тіньової зайнятості та трудової міграції.

Рівень неформальної зайнятості

В Україні, за офіційними даними, обсяги неформальної зайнятості зросли до 26,2%. У лідерах тут західні області – Івано-Франківська, Чернівецька, Рівненська, Закарпатська, де кожен другий з числа зайнятого населення працює у тіньовому секторі економіки, або за кордоном без належного оформлення трудових відносин. В Чернігівській області рівень неформальної зайнятості становить 21,6% і є нижчим за середній по державі.

Основні виклики у сфері зайнятості

Отже, основними викликами у сфері зайнятості на сьогодні є демографічне старіння населення, бідність, в тому числі серед працюючих громадян, міграційні процеси, поширення тіньової зайнятості, невідповідність підготовки робочої сили вимогам економіки, дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили.

Про відносне пожвавлення в економіці області свідчить збільшення кількості вакансій, поданих роботодавцями до центрів зайнятості. Всього впродовж минулого року по області їх зареєстровано 26 тисяч 300, що на 3,5% більше, ніж у 2015 році.

Чому за наявності вакансій високий рівень безробіття

Чому ж за наявності вакансій в Україні безробіття є достатньо високим? Однією з причин є те, що населення України є високо освіченим, а переважна кількість вакансій подається за робітничими професіями. Не стимулює громадян ставати до роботи незначна різниця між мінімальною заробітною платою і соціальними виплатами та пільгами, а також можливість заробити у неформальному секторі економіки.

Розмір оплати праці на вакансіях

Проблемним питанням заповнення вакансій залишається низький рівень заробітних плат, що пропонуються в офіційній економіці. У 83-х відсотках вакансій розмір заробітної плати не перевищував 4 тисяч грн. Слід зазначити, що середня заробітна плата у нашому регіоні у грудні 2016 року склала 4 тисячі 804 грн. і вона є меншою середнього показника по Україні на чверть (6475 грн.), а офіційної заробітної плати у м. Києві– більше ніж удвічі (11094 грн.). Це спричиняє відтік найбільш кваліфікованої робочої сили, насамперед з числа молоді, до столиці, або ж взагалі за кордон.

Молодь на ринку праці

Диспропорція між кількістю осіб, які здобували робітничі професії та отримували вищу освіту в Україні, продовжує поглиблюватися – кількість учнів, які навчалися у професійно-технічних навчальних закладах, на 10 тисяч населення зменшилася з 96 осіб у 2010 році до 71 особи у 2016 році. В Чернігівській області у 1990 році кількість випускників професійно-технічних навчальних закладів була майже 7 тисяч, за 25 років вона зменшилась вдічі, а випускників вищих навчальних закладів за цей же період збільшилась у 2,3 рази. Разом з тим, за даними експертів близько третини українців ніколи не працювали за набутою під час навчання у виші спеціальністю, а 15 % мали такий досвід, але змінили роботу.

Вплив на вибір професії

До такої ситуації призводить необґрунтований попит на не завжди якісну вищу освіту, вибір напряму вищої освіти та вищого навчального закладу навмання, за порадою родичів чи друзів, за принципом «треба просто диплом» тощо. Орієнтація професійної підготовки не на потреби економіки призводить до того, що значна частина молоді по закінченні навчального закладу є безробітною або вимушена працювати не за набутою спеціальністю.

Щорічно на обліку в центрах зайнятості Чернігівської області перебуває в статусі безробітних 18-20 тис. молодих осіб у віці до 35 років. Частка безробітної молоді у загальній чисельності безробітних доволі велика і коливається на рівні 39-42 %. Щонайменше 5 відсотків молодих безробітних осіб - це випускники вищих навчальних закладів, які не змогли знайти роботу.

Опитування молоді

Результати опитування, проведеного Інститутом демографії Академії Наук України щодо причин відмови молоді від професійно-технічної та надання переваги вищій освіті свідчать, що непрестижність робітничих професій, про яку так часто ми говоримо, не є основним мотиватором обрання вищої освіти. Головне – це орієнтація на роботу, яка потребує вищої освіти та очікуванню, що така робота принесе більші заробітки.

Структура потреби в кадрах

Проте, як свідчить практика, на сучасному ринку праці 57 % робочих місць пропонуються для кваліфікованих робітничих кадрів. Ще 16 % - для робітників, які не потребують спеціальної підготовки. І тільки чверть вакансій - для службовців з вищою освітою. Така пропорція попиту майже не змінюється з початку поточного десятиріччя.

Натомість, має місце перенасиченість ринку праці спеціалістами економічного та юридичного напрямів. У той же час існує потреба у кваліфікованих робітниках, зокрема тих, хто працює з інструментом, а також у спеціалістах інженерно-технічних напрямів та високотехнологічних галузей економіки.

Інформація щодо розміру заробітних плат за робітничими професіям

Сьогодні диплом про вищу освіту не гарантує автоматично а ні високого соціального статусу, а ні високооплачуваної та престижної роботи. І вже доволі часто висококваліфіковані робітники – електрогазозварники, токарі, трактористи, перукарі, манікюрниці заробляють більше, аніж пересічний юрист, економіст чи менеджер. У підтвердження пропоную до вашої уваги інформацію з реальної бази вакансій центрів зайнятості області.

Отже, завдання держави – надати старшокласникам необхідну допомогу у професійному самовизначенні, зорієнтувати молодь на здобуття актуальних та високооплачуваних професій та спеціальностей, на які є і буде попит на ринку праці.

Таким чином, сучасні реалії українського ринку праці та виклики, що несуть глобалізація і демографічна криза, висувають необхідність вжиття превентивних профорієнтаційних заходів, які допомагають молоді уже в шкільні роки зорієнтуватися у складному та різноманітному світі професій. Чим більше школярі будуть знати про професії, навчальні заклади, ринок праці, тим більш усвідомлено вони будуть підходити до вибору свого подальшого життєвого шляху.

З цією метою у грудні 2016 року було підписано Меморандум про співпрацю та партнерство між Чернігівським обласним центром зайнятості, Управлінням освіти і науки облдержадміністрації, Департаментом сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації та обласним об’єднанням організацій роботодавців. Прийнята Програма професійної орієнтації молоді на здобуття актуальних на ринку праці професій та спеціальностей, яка передбачає проведення системної роботи з професійної орієнтації учнівської молоді з метою запобігання молодіжному безробіттю.

Профорієнтаційна робота з шкільною молоддю

Що пропонує служба зайнятості. Наші фахівці завжди готові до проведення системної та планомірної профорієнтації учнівської молоді. Ми пропонуємо різнопланові форми профорієнтаційної роботи, які будуть цікаві учням - це Дні відкритих дверей центрів зайнятості, акції «Випускник», ярмарки професій, профорієнтаційні уроки, профдіагностичне тестування, індивідуальні консультації та поради щодо вибору майбутньої професії. Служба зайнятості готова сприяти в організації профорієнтаційних екскурсій на підприємства, організовувати зустрічі з представниками професій, для молодших школярів проводяться конкурси дитячих малюнків «Професія моєї мрії», а для учнів середнього шкільного віку - пропонуємо профорієнтаційні конкурси, вікторини.



За повідомленням
районного центру зайнятості

вапр
ууц
цуе
еку
паврва