back

11 квітня 2017

За рік аварійна служба ПАТ «Чернігівгаз» подолала півмільйона кілометрів,щоб опрацювати 17 тис. викликів


Аварійна служба ПАТ «Чернігівгаз» провела спільний із журналістами виїзд для ліквідації витоку на одному із газорозподільних пунктів. Окремо фахівці провели обслуговування газовогообладнання у помешканні споживача. Таким чином в компанії продемонстрували лише частину робіт, які щодня виконуютьсядля забезпечення безаварійної доставки газу для 350 тис. споживачів Чернігівської області.

Із загальної кількості персоналу газорозподільної компаніїсьогодні понад 1,7 тис. спеціалістів або 86% задіянідо обслуговування усієї газорозподільної системи Чернігівської області. А це понад 10,8 тис. газових мереж, 2,1 тис. газорозподільних та шафових пунктів, які регулюють подачу тиску до споживача, та ще понад 69 тис. будинкових регуляторів тиску,що потребують постійного обслуговування або ремонту. Щоб підтримувати систему в робочому стані, фахівці компанії щотижняобстежують 200 км газових мереж та 180 споруд на них, аварійна служба виїжджає на більше ніж півтисячі викликів.

Для оперативної роботи та ліквідації аварій працівники повинні мати усе необхідне – від матеріалів і обладнання, до заправленого автомобіля. Наприклад, у минулому році аварійна служба «104» виїжджала більше 17 тис. разів на виклики споживачів. Подолавши майже півмільйона кілометрів, вона витратила понад 73 тис. літрів пального. Окрім того, щоб провести періодичну повірку 35 тис. побутових лічильників працівники проїхали понад 240 тис. км, витративши більше як 43 тис. літрів палива.

«Незважаючи на суттєве здорожчання газу в останні роки, тарифна виручка компанії залишається незмінною. Так, із вартості 6,8 грн. за м куб., компанія отримує всього 75 копійок, решта - вартість газу, як товару, - говорить технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович. Через постійний дефіцит коштів, компанія не можезабезпечити працівникам гідний рівень зарплати, що призводить до значного відтоку кадрів. Так, у 2016 році середня зарплатапо підприємству становила 3,3тис.грн., що на 30 % нижча відпромисловості області. Тому минулого року з компанії звільнилося понад сотню технічних працівників».

Окрім того, тарифна виручка компанії прив’язана до річних обсягів споживання газу. Тому з їхнім зменшенням, щороку знижується рівень надходжень для обслуговування та ремонту газових мереж, споруд на них, ліквідації аварійних ситуацій, повірки та встановлення лічильників. Особливо це відчутно у літній період, коли обсяги споживання газу суттєво падають,а компанія змушена переводити персонал на скорочений робочий тиждень.

Нагадаємо, за результатами 2014-2016 років, через значне скорочення споживання газу, ПАТ «Чернігівгаз» недоотримало понад 79 млн грн.,з яких левова частка мала бути спрямована на модернізацію газових мереж.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими споживачами є майже 350 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області.

Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону.Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

Впродовж минулого року «Чернігівгаз» інвестував в газові мережі 13,3 млн гривень. На обслуговування було прийнято 20,5 км новозбудованих газогонів та газопроводів-вводів, газифіковано понад 1,5 тис помешкань, безкоштовно обладнано лічильниками газу понад 7,2 тис квартир і 356 багатоповерхівок. Планово-технічним обслуговуванням газових приладів охоплено 15 тис домогосподарств, виконано 17 тис заявок щодо витоків газу, видано 682 технічні умови на газифікацію. В трьох найбільших містах області – Чернігові, Прилуках та Ніжині відкрито сучасні Центри обслуговування клієнтів.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва