back

22 березня 2017

Туберкульоз – хвороба, яка завжди поруч


24 березня у всьому світі відзначається боротьби з туберкульозом. Чому саме ця дата? У 1882 році була відкрита паличка Коха - єдиний збудник туберкульозу, а з 1993 року захворювання на туберкульоз стало, за словами медиків, загальним лихом.

Напередодні 24 березня фахівці Корюківського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді у школах міста провели інформаційно-просвітницькі заходи на тему: «Туберкульоз – хвороба, яка завжди поруч». Учні дізнались про походження хвороби, способи її передачі, профілактики та лікування.

Величезну небезпеку становить те, що хвороба передається повітряно-крапельним шляхом. Поділитися заразними мікробактеріями можна при кашлі, чханні і навіть під час розмови, коли на співрозмовника потрапляють частинки слини та мокротиння хворого. Без відповідного лікування носій туберкульозу заражає хворобою в середньому 15 осіб на рік. Слід знати, що допомагає хворобі розвиватися - неякісне харчування, шкідливі звички (алкоголізм, куріння, наркоманія), різні стресові і депресивні стани, а також хронічні захворювання. Дана проблема може торкнутися людини в будь-якому місці і в будь-який час, незалежно від соціального статусу або матеріального добробуту.

Фахівцями центру було доведено статистичні дані по захворюваності на туберкульоз в районі, які, за даними центральної районної лікарні, виглядають наступним чином: на обліку перебуває 103 особи. Активну форму туберкульозу мають 23 людини. У 2016 році захворіло 20 чоловік, з них 2 жінки та 18 чоловіків. 75 % хворих – це люди працездатного віку. У першому кварталі 2017 року виявлено 5 осіб та 1 родину з стійкою формою туберкульозу. У 2016 році померло 5 осіб. Якщо у минулі роки дітей, хворих на туберкульоз не було, то у 2017 році виявлено 1 підлітка зі стійкою формою туберкульозу.

Медики зазначають, що захворювання на туберкульоз лише на 10 відсотків лежить у медичній площині, а решта 90 залежить від кожного з нас, точніше від нашого способу життя.



Підготовлено Корюківським районним центром
соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

вапр
ууц
цуе
еку
паврва