back

01 березня 2017

1 березня – всесвітній день цивільної оборони


Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області вітає всіх із Всесвітнім днем цивільної оборони!

День 1 березня був обраний не випадково. Саме в цей день в березні 1972 року набрав чинності устав Міжнародної організації цивільної оборони (МОЦО).

В 1931 році з ініціативи декількох держав французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував у Парижі «Асоціацію Женевських зон» – «зон безпеки», яка згодом була перетворена на міжнародну організацію цивільної оборони (МОЦО). Більш ніж 50 держав вирішили об’єднатися для створення в своїх державах «зон безпеки».

Першочерговим завданням цивільної оборони був захист мирного населення в умовах воєнних дій. І зараз, поняття «цивільна оборона» простий громадянин сприймає виключно як символ військового часу. Але, на жаль, і в мирний час відбувається багато надзвичайних ситуацій, які часто бувають наслідками техногенних катастроф, природних катаклізм, міжнародного тероризму. У служб цивільної оборони різних держав досить важке завдання – не лише запобігання та усунення наслідків цих подій, але і проведення роз’яснювальної роботи серед населення про те, як слід вести себе в подібних ситуаціях.

На сучасному етапі слід виділити такі напрямки діяльності МОЦО:

 підготовка кадрів у галузі управління в період надзвичайних ситуацій;

 надання технічної допомоги державам у створенні і покращенні систем попередження надзвичайних ситуацій і захисту населення;

 пропаганда досвіду і знань з цивільної оборони і питанням управління в період надзвичайних ситуацій.

Участь України в МОЦО в якості спостерігача оформлена згідно з дорученням Прем`єр-міністра України від 25.07.1998 р.

Також в нашій державі 3 лютого 1993 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про Цивільну оборону України», 10 травня 1994 року Кабінет Міністрів України приймає Постанову за №299, якою затверджується «Положення про цивільну оборону України». Вперше було визначено, що цивільна оборона України є державною системою органів управління, сил і засобів, що створюється для організації і забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру.

Указом Президента України від 28 жовтня 1996 року затверджено положення про Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

9 грудня 2010 року Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи було реорганізоване у Міністерство надзвичайних ситуацій України.

2 жовтня 2012 року Президент України підписав Кодекс цивільного захисту України, котрий об’єднав і узагальнив все чинне законодавство України з питань цивільного захисту.

24 грудня 2012 року Указом Президент України № 726/2012 Міністерство надзвичайних ситуацій України реорганізоване у Державну службу України з надзвичайних ситуацій.

Згідно «Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року №1052: Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра внутрішніх справ.

ДСНС України входить до системи органів виконавчої влади і реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, а також гідрометеорологічної діяльності.

В нашій області питаннями забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту займаються Управління ДСНС України в Чернігівській області, Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської обласної державної адміністрації, навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області та структурні підрозділи в містах та районах.

Саме фахівці зазначених установ на сьогоднішній день вирішують комплекс завдань, покладених на систему цивільного захисту.

Не дивлячись на те, що за роки існування спочатку система цивільної оборони, а сьогодні цивільного захисту, зазнавала багато змін, головним завданням завжди було і залишиться поспішати на допомогу людям!



Олексій Моргун
викладач Навчально-методичного центру цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Чернігівської області

вапр
ууц
цуе
еку
паврва