back

16 лютого 2017

Актуальні питання соціального захисту учасників бойових дій обговорили за «круглим столом»


У День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, у райдержадміністрації, під головуванням в.о. голови райдержадміністрації Володимира Полубня відбулось засідання «круглого столу» з питань соціального захисту воїнів-інтернаціоналістів, учасників АТО, інвалідів війни.

Участь у роботі засідання взяв голова районної ради Віктор Чернуха, заступник міського голови Олександр Биков, військовий комісар райвійськкомату Юрій Бойко, керівники районних служб та управлінь, голова районної спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Сергій Бабич та члени спілки – учасники бойових дій на території інших держав.

Розпочинаючи засідання, в.о. голови райдержадміністрації Володимир Полубень зазначив: «Сьогоднішня дата для нас є дуже важливою, адже серед миротворців у різних гарячих точках світу була значна кількість українців, які самовіддано виконували свій військовий обов’язок.

Сьогодні так само самовіддано захищають українці рідну землі. На жаль, серед них є й ті, які вже віддали життя за свободу й незалежність. Учасники засідання хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих земляків та всіх, хто загинув в ім’я миру на землі.

Далі присутні обговорили основні аспекти соціального захисту, медичного обслуговування та пенсійного забезпечення військовослужбовців та інвалідів війни.

Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Світлана Самсон навела статистичні дані, згідно яких, станом на 15 лютого на обліку перебувають 137 воїнів-інтернаціоналістів, з яких 47 є інвалідами війни та 278 учасників АТО, з яких 6 мають статус інвалідів війни. Протягом минулого року такі громадяни забезпечувались санаторно-курортним лікуванням, отримували психологічну реабілітацію, проходили професійне навчання за спеціальністю «водій автотранспортних засобів», отримували безоплатне зубопротезування. У виступі Світлани Самсон мова також йшла про забезпечення житлом інвалідів війни та членів сімей загиблих учасників АТО. Начальник управління соціального захисту розповіла про пільги, передбачені законодавством України, зокрема, по перевезенням та зв’язку.

Заступник головного лікаря Корюківської ЦРЛ Володимир Шумілін окреслив ситуацію з фінансуванням ліків для пільговиків та компенсацією за лікування учасників бойових дій. З цього приводу також коментар надав голова районної ради Віктор Чернуха, який зауважив, що ці питання є досить важливими, адже йдеться про життя і здоров’я людей. На сьогодні у співпраці районної влади та об’єднаної територіальної громади триває робота над покращенням ситуації з закупівлею лікарських засобів для визначених категорій населення. Дискутуючи щодо питання компенсації коштів за стаціонарне лікування учасників бойових дій, спільно було вирішено обрахувати, на основі попередніх періодів, необхідну суму коштів для подальшого їх виділення з місцевих бюджетів. Віктор Чернуха також наголосив на тому, що районна влада не залишається осторонь проблем галузі охорони здоров’я. Так, за рішенням депутатів районної ради, 170 тис. грн. коштів, що були виділені на їх діяльність, будуть передані районній лікарні.

Про пенсійне забезпечення учасників бойових дій та інвалідів війни говорила заступник начальника Корюківського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Неля Гончар. Вона акцентувала увагу присутніх на правах цієї категорії громадян щодо зниження пенсійного віку та підвищення пенсії, зупинилась на питаннях особливостей нарахування пенсії за інвалідністю, по втраті працездатності та ін..

Ветерани війни в Афганістані піднімали питання отримання талонів на безкоштовний проїзд. Про можливість їх отримання в управлінні соціального захисту населення та райвійськкоматі говорили керівники установ.

Окрім цього спілкою воїнів-інтернаціоналістів піднімалось питання виділення приміщення для виконання їх статутної діяльності. Учасники засідання обговорили можливі варіанти, з урахуванням співпраці між центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, районною організацією ветеранів України, спілками воїнів-інтернаціоналістів та учасників АТО.

На останок голова спілки учасників бойових дій на території інших держав Сергій Бабич висловив подяку організаторам заходу, районній і міській владі за взаєморозуміння, допомогу та тісну співпрацю.

Захід завершився приємною подією – учаснику бойових дій в Республіці Афганістан, Володимиру Хижняку було вручено почесну відзнаку Президента України – пам’ятну медаль «25 років виведення військ з Афганістану».



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва