back

07 грудня 2016

Марина Порошенко у Чернігові зустрілася з родинами загиблих в АТО


Дружина Президента України Марина Порошенко зустрілася з родинами військовослужбовців Чернігівщини, які загинули під час бойових дій на сході України. На зустріч, яка відбулася у День Збройних Сил України, в рамках робочого візиту Першої леді до Чернігова, була запрошена дружина загиблого корюківчанина – учасника АТО Миколи Пономаренка, Лариса.

До спілкування долучилися голова облдержадміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Ігор Вдовенко та чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Марина Порошенко звернулася зі словами жалю і вдячності до учасників зібрання — батьків, матерів і дружин загиблих учасників АТО. Вона віддала шану їхнім близьким, які стали героями і захисниками для українців.

- Хочу подякувати вам і низько вклонитися за те, що ви виховали справжніх героїв нашої Вітчизни […] Хочу привітати вас зі святом і сказати, що пам’ять про наших воїнів, які загинули, захищаючи нашу рідну землю, залишається у наших серцях. Ми не можемо повернути час назад, але ми можемо жити заради цієї пам’яті і передавати її майбутнім поколінням, щоб виховувати їх гідними своїх батьків, — сказала Марина Порошенко.

Понад 10 000 жителів Чернігівської області стали на захист України в антитерористичній операції. Назавжди залишилися на сході 148 оборонців.

Громадські організації Чернігівщини за підтримки обласної та міської влади взяли під опіку сім’ї загиблих. Надають допомогу і військовим, які зараз служать на сході.

- Створення нашої організації — результат воєнних дій на сході нашої країни. Народилася вона на горі і сльозах наших мам і дружин. Такі родини потребують спілкування та підтримки. […] Наші родини об’єдналися. У школах проводяться уроки патріотизму. Немає такого дня, щоб мати чи дружина не приходила в школу і не проводила ці уроки, — наголосив Микола Шанський, голова громадської організації «Єдина родина Чернігівщини». Його син, капітан Андрій Шанський, загинув у 2014 року у селищі Тельманово на Донеччині.

Родичі полеглих та волонтери задля вшанування пам’яті загиблих воїнів, спілкування та колективної підтримки їхніх сімей започаткували загальнодержавну акцію «Єдина родина України». Вперше вона відбулася у Чернігові у серпні 2016 року.

Активісти розповіли Марині Порошенко про свою роботу та поділилися планами передати естафету «Єдиної родини України» в інші області. У 2017 році акцію запланували провести на Тернопільщині.

Ініціатори акції звернулися до Першої леді за підтримкою. Адже, за їх словами, в інших регіонах України така робота не отримує настільки масштабної підтримки з боку органів влади, як на Чернігівщині.

Представниця чернігівського «Єдиного волонтерського центру» Ірина Березинець також озвучила прохання від імені родин загиблих: визнати 20 серпня Днем національної пам’яті боротьби воїнів, полеглих за незалежність і цілісність української держави.

Я думаю, що з вашої області візьме приклад решта областей України і також долучиться до допомоги. Найголовніше — взаємодія, щоб громадськість допомагала владі, а влада допомагала громадськості. І лише єдиним рухом ми зможемо подолати всі проблеми, — зазначила Марина Порошенко.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва