back

11 грудня 2015

Права людини понад усе


Міжнародна правозахисна акція «16 днів проти насильства» є щорічною з 1991 року. Вона розпочинається 25 листопада — Міжнародним днем боротьби з насильством жінок та закінчується 10 грудня — Міжнародним днем захисту прав людини. Упродовж цих днів у читальній залі центральної бібліотеки діяла виставка документів «Насильству немає виправдання», яка мала на меті привернути увагу корюкічан до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та інших правових питань.

10 грудня у бібліотеці проходив День інформації «Захист прав людини: реалії сьогодення». Особливо вдалою виявилась зустріч одинадцятикласників міської гімназії з начальником Корюківського районного управління юстиції Наталією Ющенко та завідувачем Корюківським РС ДМС України в Чернігівській області Олесею Стельмах.

Присутніх дуже зацікавила інформація про нову процедуру отримання паспортів. «Замість морально застарілої книжечки відтепер видаватиметься пластикова ID-картка. Уряд пропонує видавати її з 14 років. Це поширена європейська практика, адаптована до українського законодавства, адже саме з 14 років наступає часткова дієздатність, і підлітки у цьому віці вже можуть вчиняти певні правочини, не завжди потребуючи присутності батьків із паспортами. Громадянам України нинішні сині паспорти-книжечки замінять на нові картки поступово протягом 5 років», – повідомила Леся Павлівна і відповіла на низку запитань.

Про протидії всім формам насильства, ужиття додаткових заходів щодо попередження злочинних проявів, які виникають у результаті протиправного вирішення тривалих сімейних конфліктів між правопорушником і потерпілим розповіла Наталія Миколаївна.

Відео-презентація «Хто сильніший – той правий?» викликала бурхливе обговорення. Присутні на зустрічі юристи дали роз’яснення щодо поведінки на протидію насильству, звернули увагу на дотримання прав і особисту недоторканість людини, недопущення і правове покарання насильства в сім’ї.



За повідомленням
центральної районної бібліотеки

вапр
ууц
цуе
еку
паврва