back

17 липня 2015

Рушники- це матусі моєї роки


Вишивані рушники, сорочки, одіж, різноманітні речі як повсякденного вжитку, так і святкові, предмети релігійного культу, — майже всього торкнулися руки вишивальниці. У такий начебто нехитрий спосіб творилась краса і затишок в оселі: тіло оберігалось від "злого ока” вишивкою на вбранні, обійстя було захищеним вишитими речами з орнаментами, насиченими глибоким символічним змістом.

Наші дідусі та бабусі пам’ятають такий звичай: коли син вирушав у далеку дорогу, мати дарувала йому рушник, щоб рятував від лиха, щоб нагадував йому про рідну домівку. Син приймав рушник і цілував хліб. І сьогодні почесних гостей зустрічають у нас хлібом-сіллю на вишитому рушнику.

У Корюківській центральній бібліотеці багато років поспіль існує художньо-мистецьке об’єднання «Творча вітальня», де влаштовуються виставки творчих робіт талановитих людей Корюківщини. І сьогодні демонструється виставка вишитих рушників «Рушники – це матусі моєї роки» Марії Ващенко, жительки с. Перелюб. Все життя своєю улюбленою справою для Марії була і є вишивка. За багато років створено багато яскравих робіт: рушники, картини, скатертини, наволочки, серветки. На її полотнах ніби відбилося все розмаїття природи України, уподобань вишивальниці та її мрій про майбутнє.

Запрошуємо всіх бажаючих до читальної зали центральної бібліотеки переглянути роботи майстрині і насолодитися красою робіт талановитих рук землячки.

Веселкою сплелися кольори
На рушничку твоєму, наче доля.
На нім — тобою прожиті роки,
Усі достоту, з радощами й болем.
Усе на нім: вечірняя зоря,
І росами умите раннє сонце,
На нім і сльози, й посмішка твоя,
Хатинка рідна і твоє віконце.



За повідомленням центральної районної бібліотеки

вапр
ууц
цуе
еку
паврва