back

26 червня 2015

Конституція України – перепустка у світ гідного життя


Конституція України – це не лише Закон законів, це серце, ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. Вона увійшла в суспільне життя, як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України.

З 23 по 30 червня для читачів центральної районної бібліотеки діє виставка-досьє «Конституція: новий відлік часу», присвячена Дню Конституції України. Тут представлені документи з правознавства, що складають три розділи: «Конституція України – історія та перспективи», «Основні моделі місцевого самоврядування» та «Правові проблеми сучасності». Особливе зацікавлення у відвідувачів викликав другий розділ виставки, а саме – інформація про реформу місцевого самоврядування, про зміни до Основного Закону України.

25 червня у читальному залі користувачі бібліотеки (переважно учнівська молодь) зібрались на історично-правознавчу годину «Конституція – правовий оберіг державності та демократії». На захід завітала головний спеціаліст районного управління юстиції Валентина Єрмолова. Присутні переглянули слайдову презентацію про історію створення Конституції України, основні її засади. Довгим, складним і тернистим був шлях створення Основного Закону держави. Прийняття Конституції стало закономірною і важливою віхою в історичному розвитку України. Найвищий закон утвердив багатовікове прагнення українського народу до незалежності і власної держави.

Валентина Єрмолова у своєму виступі більш широко й детально ознайомила з основними документами, в яких іде мова про права та обов’язки дітей, школярів і їхніх батьків. «Коли ми гортаємо сторінки Конституції, читаємо її рядки, найбільше нашу увагу привертає 2-й розділ «Права, свободи й обов’язки людини і громадянина», в якому є статті, що безпосередньо стосуються нас і наших батьків, – зазначила Валентина Вікторівна. – Молодь – це майбутнє держави. Конституція України охороняє її інтереси, забезпечує право на освіту і гармонійний розквіт життя». Присутні активно відповідали на питання та жваво обговорювали різноманітні правові ситуації.

І на завершення бібліотекарі звернулися до юних користувачів з побажаннями не бути байдужими до того, що відбувається навколо, не бути просто пасивними споглядачами в нашій державі: «Адже ви, друзі, вже повноправні громадяни цієї держави, яку вам у недалекому майбутньому будувати, в якій вам жити і творити. Саме вам утілювати в життя мрії і сподівання попередніх поколінь. Можливо, хтось із вас також стане творцем Конституції України — додасть нову важливу статтю до цього головного документа країни».

Тематичний захід завершився висловом видатного українського мислителя двадцятого століття В’ячеслава Липинського, людини, яка присвятила все своє життя розбудові української державності: «Ніхто нам не збудує держави, коли ми самі її собі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не захочемо бути».



За повідомленням Центральної районної біблітеки

вапр
ууц
цуе
еку
паврва