back

22 червня 2015

День глибокої скорботи та світлої пам’яті


22 червня… Цього дня ми згадаємо усіх тих, хто впав на полі брані, кого замучили у концентраційних таборах, кого розстріляли у в'язницях НКВД, хто жертвував найдорожчим задля того, аби наша Вітчизна була вільною від будь-якого завойовника.

З 19 по 24 червня у центральній районній бібліотеці діє виставка-спогад «Країною моєю ішла війни орда». Тут репрезентовано низку документів, які знайомлять саме з українським виміром у Другій світовій війні. Література з новітньої української та світової історіографії дає відповіді на найактуальніші питання та розкриває роль і місце України в подіях 1939-1945 років.

Звичайно, найбільшою втратою були людські життя. За підрахунками Інституту історії України НАНУ не менш ніж 10 мільйонів людей загинуло в Україні з початку війни. «Жодна інша країна Європи не зазнала подібного руйнування міст, промисловості, сільськогосподарських угідь, загибелі стількох людей», – визнають зарубіжні фахівці («Безсмертя. Книга пам’яті України. 1941-1945»).

Значну увагу на виставці приділено питанням, які зумовлюють широкий науковий і пізнавальний інтерес у сучасному українському суспільстві: справжні причини Другої світової війни, особливості таємної міжнародної дипломатії, трагедія і подвиг перших років війни, ціна великої перемоги, українці-герої, проблеми національного примирення, війна як історичний феномен.

Факти, події, оцінки, які знайшли своє відображення у книгах, представлених широкому загалу, ґрунтуються на сучасних дослідженнях українських істориків і фахівців зарубіжжя.

Знайомлячись з матеріалами виставки, відвідувачі мають змогу дізнатися правду про війну, осмислити уроки минулої трагедії, щоб залишити в пам’яті історії важкі помилки попередніх поколінь і довічно уславити солдатський подвиг, який врятував світ від гітлерівського варварства і подарував багатьом народам 70 років миру.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва