27 травня 2015

На допомогу захисникам Батьківщини







Дорожня карта
Для демобілізованих військовослужбовців
які проходили військову службу в районах проведення АТО
та членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО





Права і пільги для учасників АТО та членів їх сімей – підстави та порядок отримання, рекомендації, довідкова інформація






Допомога учасникам АТО






Пам’ятка учасникам АТО: права, обов’язки та гарантії соціального захисту






Порядок забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням


(постанова Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 200)







Міністерством соціальної політики України затверджено середню вартість санаторно-курортної путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування

Наказом Міністерства соціальної політики України від 27 березня 2017 року № 475 «Про встановлення середньої вартості санаторно-курортної путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування» установлено середню вартість санаторно-курортної путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування на 2017 рік у сумі 440 гривень.






Затверджено граничну вартість путівок для деяких категорій громадян у 2017 році

Наказом Міністерства соціальної політики України від 06 квітня 2017 року № 575 «Про встановлення граничної вартості путівки (ліжко-дня) у 2017 році» установлено граничну вартість путівки (ліжко-дня) за надання послуг із санаторно-курортного лікування деяким пільговим категоріям громадян, а саме:

• інвалідам війни з числа постраждалих учасників антитерористичної операції, інвалідам загального захворювання та з дитинства – 5 250 (291,7) грн. без податку на додану вартість;

• інвалідам з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку – 18 217 (520,5) грн. без податку на додану вартість;

• учасникам бойових дій з числа постраждалих учасників антитерористичної операції – 6 300 (350,0) грн. з податком на додану вартість;

• громадянам, що супроводжують інвалідів І групи (за винятком інвалідів з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) 4 691 (260,6) грн. з податком на додану вартість.






Вимушені переселенці, учасники АТО та мешканці Чернігівської області можуть отримати грантову підтримку на розвиток власного бізнесу


Міжнародна організація з міграції (МОМ) за фінансової підтримки Європейського Союзу, розпочинає проект зі cприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні.

Партнером проекту в Чернігівській області є громадська організація «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини».

До участі в проекті запрошуються:

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) з Донецької, Луганської областей та Криму, місцеві мешканці, учасники бойових дій, особи, які належать до уразливих категорій населення, віком 18 – 60 років, які проживають на території Чернігівської області.

У РАМКАХ ПРОЕКТУ ЗАПЛАНОВАНО

ЕТАП І. Дводенний тренінг в м.Чернігів (травень-червень 2017 року)

ЕТАП ІІ. Індивідуальні консультації

Для кожного учасника проекту буде надано експерта для допомоги у формуванні бізнес-плану (групи «Самозайнятість» та «Мікропідприємництво»).

ЕТАП ІІІ. Захист бізнес-планів або заявок*

Коротка презентація бізнес-плану чи заявки на перекваліфікацію перед комісією МОМ, в результаті якої буде ухвалене рішення про виділення гранту.

*До захисту бізнес-планів будуть допущені лише учасники, які були присутні протягом усього дводенного тренінгу. Кожен учасник має представити свою заявку особисто.

Комісія прийматиме рішення щодо можливості надання гранту на самозайнятість та мікропідприємництво на підставі наступних (не вичерпних) критеріїв:

• Відповідність до існуючих потреб ринку;

• Загальна можливість учасника виробляти представлений продукт або надавати послуги;

• Конкурентні переваги представленого плану;

• Зв'язок із попередньою професійною підготовкою та досвідом учасника;

• Налаштованість та мотивація учасника, перелік того, що вже біло зроблено в рамках плану;

• Чи покриватиме очікуваний прибуток щоденні витрати учасника та життєві потреби?

Заявки на професійне навчання будуть оцінюватися на підставі таких (не вичерпних) критеріїв:

• Перспектива працевлаштування чи отримання (збільшення) доходів за допомогою здобутої освіти;

• Відповідність обраної професії чи напряму потребам ринку;

• Особиста мотивація заявника;

• Здатність заявника завершити обрані курси чи навчання.

ЕТАП ІV. Надання грантів

Підтриманим учасникам проекту буде виділено грант для закупівлі обладнання (групи «Самозайнятість» та «Мікропідприємництво»).

ЕТАП V. Поглиблений одноденний тренінг

ЯК ДОЛУЧИТИСЬ ДО ПРОЕКТУ

1. Зателефонувати представнику Чернігівського громадського комітету захисту прав людини (ЧГКЗПЛ) та подати коротку заявку на співбесіду за тел.: (050) 06-190-30; (063) 95-935-34; (0462) 675-281 в період з 10 по 28 квітня 2017 року включно.

2. Завітати до офісу ЧГКЗПЛ за адресою: м.Чернігів, вул. Гонча 57 (колишня вул.Горького) для короткої бесіди та заповнення анкети учасника**. В разі неможливості особистої співбесіди (за наявності поважних причин), допускається її проведення по телефону з надсиланням копій документів електронною поштою.

3. Надати копії:

• довідки ВПО (лише для переселенців);

• усіх сторінок паспорту та ідентифікаційного коду;

• свідоцтва про реєстрацію ФОП (обов’язково лише для групи «Мікропідприємництво», для групи «Самозайнятість» – як перевага).

**Передбачається конкурсний відбір кандидатів на участь у програмі.

При розгляді заявок на участь у проекті, серед іншого, будуть братися до уваги такі чинники:

• наявність/відсутність постійної зайнятості (роботи), в разі безробіття – її тривалість;

• кількість осіб на утриманні в домогосподарстві;

• наявність осіб з хронічними хворобами чи інвалідів у домогосподарстві;

• наявність осіб похилого віку у домогосподарстві;

• самотні батьки;

• низький рівень доходів;

• факти насильства по відношенню до заявника, зокрема домашнього насильства та інших видів гендерного насильства;

• належність заявника до вразливих національних меншин.

На підставі наведених чинників буде визначатися ступінь уразливості заявника. Заявники з найвищою уразливістю будуть запрошені до участі у проекті, наскільки дозволятимуть наявні ресурси.

Умови участі у проекті: усі учасники, які претендують на грант, повинні взяти участь у дводенному тренінгу, підготувати бізнес-план або заявку на курси, та особисто її представити в ході захисту. Підтримані учасники груп «Самозайнятість» та «Мікропідприємництво» також повинні будуть взяти участь у подальших тренінгах, які триватимуть два і один день. Участь в усіх тренінгах є обов’язковою.

Усі учасники, які отримають грант (бенефіціари), матимуть право на отримання додаткових консультацій від Чернігівського громадського комітету захисту прав людини – партнера МОМ, щодо власної комерційної діяльності або щодо пошуку роботи. Крім того, обов’язковою умовою участі у проекті є згода співпрацювати з проектом, у тому числі надання необхідної та правдивої інформації в ході здійснення моніторингу, проведення періодичних зустрічей з представниками місцевої неурядової організації та МОМ, які можуть здійснити візит до місця здійснення діяльності із самозайнятості/мікропідприємництва. Така діяльність триватиме до завершення проекту (до липня 2018 року).






До уваги учасників АТО! Управління соціального захисту населення повідомляє

За ініціативою Всеукраїнського Об’єднання Учасників АТО «УКРАЇНЦІ- РАЗОМ» створено програму «СОЦІАЛЬНА КАРТКА УЧАСНИКІВ АТО», яка дозволяє учасникам бойових дій на Сході України та членам їх родин бути захищеними та отримувати необхідну допомогу.

«СОЦІАЛЬНА КАРТКА УЧАСНИКІВ АТО» є інструментом, що за допомогою відповідного програмно-технологічного забезпечення консолідує в собі весь потенціал сомоорганізації українських патріотів, дозволяючи використовувати кожному учаснику АТО можливості та ресурси всього нашого об’єднання. Зокрема, КОЖНИЙ власник картки отримує такі можливості:

• безкоштовна правова підтримка та юридична консультація;

• безкоштовне обстеження та надання медичних послуг (повний список медустанов на нашому сайті);

• знижки на покупки в найбільших всеукраїнських торгових мережах (повний список на нашому сайті);

• безкоштовні освітні та розважальні програми для учасників АТО та членів їх сімей (повний список освітніх курсів та розважальних установ на нашому сайті).

Долучайтесь до ВО учасників АТО «Українці разом», отримуйте «СОЦІАЛЬНУ КАРТКУ» та використовуйте всі її можливості в щоденному житті для забезпечення своїх потреб.

Отримати «СОЦІАЛЬНУ КАРТКУ» можуть всі учасники АТО, члени їх сімей та волонтери.


Деталі отримання картки за тел. 0 800 50 75 75 або за електронною адресою http://ukrazom.org/social-card









До уваги учасників АТО та членів їх родин! Звертайтесь до служби екстреної психологічної та правової допомоги «Телефон довіри»


Управління соціального захисту населення райдержадміністрації повідомляє, що з 06 лютого 2017 року при Соціально-психологічному центрі м. Славутич, який підпорядкований Державній службі України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, починає діяти служба екстреної психологічної та правової допомоги «Телефон довіри».

На «Телефоні довіри» чергуватимуть кваліфіковані фахівці-психологи та юристи, які надаватимуть підтримку учасникам АТО та членам їх родин у подоланні особистих, сімейних психологічних і правових проблем.

Телефони екстреної служби:

095 467 64 08

067 850 91 16

Графік роботи «Телефону довіри»: робочі дні, з 9.00 до 13.00; з 14.00 до 18.00






Презентація Пам’ятки учасника АТО


9 листопада об 11 годині, в актовій залі (п’ятий поверх) Департаменту соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації за адресою: м. Чернігів, просп. Миру, 116-а, Північний міжрегіональний сектор Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції спільно з Громадською організацією «МАРТ» презентує розроблений ГО «Юридична Сотня» інформаційний посібник про права, обов’язки та соціальні гарантії учасників АТО.

Пам’ятка учасника АТО була розроблена юристами-волонтерами, затверджена та перевірена фахівцями з Міністерства оборони України, Міністерства соціальної політики України, Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО та Генерального Штабу Збройних Сил України.

Матеріал викладений у легкодоступній графічній формі на 168 сторінок. Покрокові інструкції допомагають і ветеранам, і військовослужбовцям, і членам їх родин не лише дізнатися про власні права, але й добитися їх реалізації та захисту. «Така книжечка має бути в кишені кожного учасника АТО», - зазначає Леся Василенко, голова ГО «Юридична Сотня» та розробник Пам’ятки.

В рамках презентації Пам’ятки хочемо звернути увагу на загальний рівень поінформованості ветеранів та військовослужбовців про їх права та доступ до якісної допомоги та правової підтримки.


Учасники прес-брифінгу:

- Черешко Альберт, головний спеціаліст Північного міжрегіонального сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції;

- юристи Громадської організації «МАРТ»;

- Лільчицький Вадим, заступник військового комісара області по роботі з особовим складом та громадськістю Чернігівського обласного військкомату;

- представник Чернігівського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі;

- представник Чернігівського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву";

- представники Департаменту соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації.

Дата та час події: 09 листопада 2016 року, об 11.00.

Місце події: Актова зала (п’ятий поверх) Департаменту соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації за адресою: Чернігів, просп. Миру, 116-а,

За додатковою інформацією звертатися за телефонами:

60-50-68, (067) 463-14-47– Північний міжрегіональний сектор Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції;

0462-93-83-30, 063-560-52-00 – ГО «МАРТ».






Для отримання путівки в цьому році необхідно:

стати на облік до управління праці та соціального захисту населення; подати наступні документи:

1. заяву;

2. медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о;

3. копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни;

4. документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

Таким документом може бути один із нижчезазначених (оригінал або його копія):

- наказ Антитерористичного центру при Службі безпеки України або інший документ, який підтверджує залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення;

– довідка про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, згідно з додатком 1 або 2 до Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. № 413;

– рішення відомчої (або міжвідомчої) комісії про встановлення особі статусу учасника бойових дій, як такій, що захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брала безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення;

– довідка про обставини травми (для осіб, які отримали поранення внаслідок бойових дій в районі проведення антитерористичної операції);

– витяг із протоколу засідання військово-лікарської комісії про встановлення причинного зв’язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця (для осіб, яким встановлено інвалідність);

– копія довідки МСЕК (у разі зазначення обставин травми “у зв’язку з виконанням обов’язків військової служби на території антитерористичної операції”).

Куди звертатися:

до управління праці та соціального захисту населення за:

1. зареєстрованим місцем проживання;

2. фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік (для осіб, що переселилися з тимчасово окупованої території).

Безкоштовними путівками на санаторно-курортне лікування забезпечуються:

• інваліди війни з числа учасників антитерористичної операції;

• учасники бойових дій, які безпосередньо брали участь під час проведення антитерористичної операції.

Для отримання направлення на психологічну реабілітацію цьому році необхідно:

подати наступні документи:

1. заяву;

2. копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни;

3. документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.



За повідомленням
управління соціального захисту населення
райдержадміністрації






Увага! Пошук інформації про Героїв АТО


Пошукове агентство по створенню науково-документальних серіалів «Книга Пам’яті» та «Реабілітовані історією» розпочинає роботу над створенням бази даних для подальшого увічнення пам’яті військовослужбовців, бійців Національної гвардії, волонтерів тощо, що загинули, або пропали безвісті під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України.

У зв’язку з цим звертаємось до всіх небайдужих, хто має у своєму розпорядженні будь-яку інформацію про загиблих, поранених, тих, хто пропали безвісті військовослужбовців, вояків Національної Гвардії, волонтерів тощо в зоні проведення АТО, просимо звертатись за адресою: м. Чернігів, вул. Гетьмана Полуботка, 68, тел. 675-169, або за електронною адресою ([email protected]). Особливо цінно буде отримати листи, цікаві фото, щоденники тощо.






Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. № 105


Міністерством соціальної політики, у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 04.11.2015 № 911 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. № 105” та численними зверненнями підприємств, установ і організацій щодо соціальних гарантій громадян України, призваних на строкову військову службу, прийнятих на військову службу за контрактом або за призовом під час мобілізації, під час особливого періоду, повідомлено наступне.

Зазначеною постановою Кабінету Міністрів України затверджені Зміни до Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, а також працівникам, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом (далі - Порядок).

Відповідно до Порядку компенсація здійснюється підприємствам, установам, організаціям, у межах середнього заробітку працівників:

призваних починаючи з 18 березня 2014 року на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, починаючи з 08 лютого 2015 року;

призваних на строкову військову службу, починаючи з 11 червня 2015 року;

призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом, починаючи з 11 червня 2015 року.

Одночасно звертаємо увагу, що Законом України від 15.01.2015 № 116-VIII „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду” було внесено зміни до статті 39 Закону України „Про військовий обов’язок і військову службу”, відповідно до яких, починаючи з 08.02.2015 за громадянами України, які призвані на строкову військову службу, на строк до закінчення особливого періоду, але не більше одного року, зберігалося місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності (за рахунок роботодавця).

Законом України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду” від 14.05.2015 № 433-VIII внесено зміни до статті 39 Закону України „Про військовий обов’язок і військову службу”, відповідно до яких, громадяни України, призвані на строкову військову службу, на строк до закінчення особливого періоду, користуються гарантіями, передбаченими частинами третьою та четвертою статті 119 Кодексу законів про працю України.

Тобто, відповідно до законодавства з 08.02.2015 зазначеній категорії громадян середній заробіток на підприємстві зберігався на загальних підставах, а починаючи з 11.06.2015 підприємствам, установам, організаціям здійснюється компенсація цього заробітку за рахунок державного бюджету.

У такому ж порядку здійснюються виплати громадянам, які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом (стосується змін до частини четвертої статті 119 КЗпП).


Начальник управління
соціального захисту населення
С.І. Самсон





Центр допомоги учасникам АТО – спільний проект влади та волонтерів


Відповідно до Указу Президента України в усіх областях створено Центри допомоги учасникам АТО. Необхідне розпорядження голови Чернігівської облдержадміністрації теж уже є, затверджено і Положення про Центр.

Про те, як зробити діяльність Центрів ще ефективнішою, говорили сьогодні на робочій нараді за головування заступника голови облдержадміністрації Сергія Биконі.

До складу Центру входять представники відповідних структурних підрозділів ОДА, військовий комісар області, представник територіального органу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, волонтери. Працюватимуть вони на громадських засадах.

— Особливості створення Центру на Чернігівщині обговорено з представником Адміністрації Президента. Треба сказати, що в області волонтерами та Департаментом з питань цивільного захисту та оборонної роботи ОДА давно ведеться інформаційна кампанія та надається практична допомога учасникам АТО. Тож нашим досвідом у цій справі уже можуть скористатися інші регіони, — зазначив Сергій Биконя.

На нараді було обговорено питання співпраці волонтерів та ОДА залежно від напрямів роботи. Планується, що до кінця жовтня Центр запрацює у повноцінному режимі.

Наразі на офіційному сайті облдержадміністрації уже створено рубрику "Допомога учасникам АТО", у якій міститься уся інформація щодо соціального захисту бійців, довідка про виконану роботу та контакти служб та підрозділів, куди можна звертатися з проблемними питаннями.

Куди звертатись?


З питань практичної допомоги:

Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА, Єдиний волонтерський центр

м. Чернігів, вул. Полуботка, 70

контактні телефони:

Департамент – (04622)4-52-01

Єдиний волонтерський центр – 0631279622 (Обушний Геннадій Михайлович)

* * *

З питань соціального захисту та пільг:

Департамент соціального захисту населення Чернігівської ОДА

м. Чернігів, просп. Миру, 116А

контакті телефони:

- роз’яснення стосовно пільг – (04622)5-99-38

- забезпечення путівками для оздоровлення та засобами реабілітації – (0462)72-80-60

- консультації стосовно трудового законодавства – (0462)72-40-92

* * *

З питань отримання земельних ділянок:

Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області

м. Чернігів, просп. Миру, 14

контактний телефон: (0462) 67-85-63

* * *

З питань медичної допомоги:

Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА

м. Чернігів, вул. Щорса, 1Б

контактний телефон: (04622) 4-03-63



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації






Порядок відведення земельної ділянки у власність та користування учасникам АТО та сім‘ям загиблих учасників АТО


Відповідно до статті 122 Земельного кодексу України земельні ділянки комунальної власності передають у власність або у користування сільська, селищна, міська рада, а щодо земель державної власності, земельні ділянки із земель сільськогосподарського призначення, які як правило, розташовані за межами населених пунктів – Головне управління Держгеокадастру в Чернігівській області.

Для реалізації конституційних прав на безоплатне отримання земельних ділянок із земель запасу державної власності для особистого селянського господарства військовослужбовці з відповідними документами що посвідчують участь в АТО (посвідчення, довідка, наказ, тощо), які бажають отримати безоплатно у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності в межах норм безоплатної приватизації визначених Земельним кодексом України звертаються до Відділу Держгеокадастру в Корюківському районі. Відділом надається допомога при складанні клопотання про надання у власність земельної ділянки, проводиться підготовка графічного матеріалу з бажаним місцем розташування земельної ділянки, надається інформація про юридичні та фізичні особи, які мають право розробляти документацію із землеустрою та які працюють на території району, надається в межах законодавства всебічна консультативна допомога військовослужбовцям щодо подальшого оформлення права власності на земельну ділянку. Сформовані матеріали передаються до Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області для підготовки дозволів.

Звертаємо увагу на те, що землі для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд надаються із земель, розташованих в межах населених пунктів. До клопотання додається: викопіювання з планово – картографічного матеріалу, на яких зазначається бажане місце розташування земельної ділянки; погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб); копія документу, що посвідчує особу (наприклад, паспорт громадянина України).

Проект відведення земельної ділянки обов’язково складається при формуванні нових земельних ділянок. Проект є однією із важливих стадій порядку оформлення права власності на земельну ділянку. Підприємства в нашому районі мають технічні можливості та відповідних спеціалістів для розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки як у власність так і в оренду. Деякі підприємства виконують роботи (крок 2 і крок 3), починаючи з розробки проекту землеустрою, закінчуючи його погодженням та отриманням витягу з ДЗК.


Надаємо покроковий порядок відведення земельної ділянки у власність та користування. З першого по останній кроки порядок виглядає наступним чином.


1 крок. Отримання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки.

Для отримання дозволу необхідно звернутись з клопотанням (заявою) до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність або користування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного Кодексу України (міські, селищні, сільські ради, Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області). Рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо надання дозволу приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки, копію паспорту, копію ідентифікаційного номера.


2 крок. Виготовлення та погодження проекту відведення земельної ділянки.

Після отримання дозволу на виготовлення проекту, необхідно звернутись до відповідної землевпорядної організації, в штаті якої працюють сертифіковані інженери-землевпорядники з метою розробки та організації погодження проекту землеустрою. Розроблений землевпорядниками проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності підлягає обов'язковому погодженню згідно статті 186-1 ЗКУ з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що здійснює реалізацію державної політики у сфері земельних відносин. У разі розташування на земельні ділянці об’єкт будівництва або планується розташування такого об’єкта, даний проект подається також на погодження до структурних підрозділів районних державних адміністрацій у сфері містобудування та архітектури. В окремих індивідуальних випадках проект погоджується з органом виконавчої влади у сфері охорони навколишнього природного середовища; центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; з органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини; з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства; з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства.

Для зручності та економії часу розробник одночасно може подати на погодження до органів земельних ресурсів за місцем розташування земельної ділянки оригінал проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, а до вище зазначених органів (у разі необхідності) - завірені ним копії проекту.


3 крок. Реєстрація земельної ділянки в кадастрі (ДЗК).

З 1 січня 2013 р. державні акти на право власності на земельну ділянку більше не видаються. На сьогоднішній день реєстрація права власності на земельну ділянку проходить в два етапи:

- реєстрація безпосередньо земельної ділянки в Державному земельному кадастрі (ДЗК);

- реєстрація речового права на земельну ділянку у районній (міській) реєстраційній службі Укрдержреєстру.

Для реєстрації земельної ділянки в земельному кадастрі (ДЗК), власник або уповноважена ним особа подає державному кадастровому реєстратору (місцеве управління (відділ) Держгеокадастру) наступні документи:

- заяву встановленого зразка;

- оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;

- електронний документ (обмінний файл формату XML).

На підтвердження реєстрації земельної ділянки у ДЗК, державний кадастровий реєстратор надає витяг з ДЗК про земельну ділянку, де містяться всі відомості про земельну ділянку та присвоєним кадастровим номером.


4 крок. Затвердження проекту відведення земельної ділянки.

Після отримання позитивних висновків щодо проекту відведення земельної ділянки, необхідно звернутись до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який надавав дозвіл на розробку проекту землеустрою та отримати рішення про затвердження проекту землеустрою та передачі у власність або користування земельної ділянки. Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність або користування.


5 крок. Реєстрація речового права на земельну ділянку здійснюється в реєстраційній службі Укрдержреєстру.

Згідно ЗКУ громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

ґ) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Також хочемо зазначити, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених ЗКУ, провадиться один раз по кожному виду використання.






Соціальний захист воїнів АТО. Пам'ятка


Чернігівською ОДА розроблено Пам’ятку щодо соціального захисту ветеранів війни з числа учасників антитерористичної операції. Пам’ятка включає основні законодавчі аспекти медичної, психологічної, професійної реабілітації та соціальної адаптації учасників АТО.


Пам'ятка щодо соціального захисту ветеранів війни з числа учасників антитерористичної операції


Додаткові консультації можна отримати за телефоном (04622) 5-99-38 кожного дня з 08:00 год. до 17:00 год. Вихідний — субота, неділя.






Пам’ятка щодо соціального захисту ветеранів війни з числа учасників антитерористичної операції


Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до учасників бойових дій віднесено військовослужбовців, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції.

Підставою для надання пільг є посвідчення учасника бойових дій, видане органами Міноборони, МВС, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Управління державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС за місцем реєстрації.

Згідно з Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій (стаття 12) та інваліди війни (стаття 13) мають право, зокрема, на такі пільги:

Безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 200 ухвалено Порядок забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням. Для отримання путівки учаснику бойових дій (інваліду війни) необхідно стати на облік до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або проживання (для осіб, що переселилися з тимчасово окупованої території) та подати наступні документи: заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о, копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни та документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

75-відсоткову знижку (для учасників бойових дій) та 100-відсоткову знижку (для інвалідів війни) плати за житлово-комунальні послуги або тверде паливо та скраплений газ (за відсутності центрального опалення) в межах норм, передбачених чинним законодавством. Пільги на оплату житлово-комунальних послуг поширюються також на членів сім’ї пільговика, зокрема: дружину (чоловіка), їхніх неповнолітніх дітей ( до 18 років ); неодружених повнолітніх дітей, які визнані інвалідами з дитинства 1 та 2 групи або інвалідами 1 групи; особу, яка проживає разом з інвалідом війни I групи та доглядає за ним, за умови, що інвалід війни не перебуває у шлюбі; непрацездатних батьків; особу, яка знаходиться під опікою чи піклуванням громадянина, що має право на пільги, та проживає разом з ним.

50-відсоткову знижку абонентної плати за користування квартирним телефоном та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата у розмірі 20 процентів від тарифів вартості основних та 50 процентів — додаткових робіт).

Безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, незалежно від відстані та місця проживання.

Безплатний проїзд для інвалідів війни 1 та 2 групи один раз на рік (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, а особам, які супроводжують інваліда 1 групи – 50-відсоткова знижка вартості проїзду один раз на рік зазначеними видами транспорту.

Інвалідам війни 3 групи та учасникам бойових надається право безплатного проїзду один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-відсотковою знижкою.

Постраждалі учасники антитерористичної операції безоплатно забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації незалежно від встановлення їм інвалідності. Постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 р. № 321 ухвалено Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення. Для отримання направлення на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації учасникам необхідно стати на облік до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або проживання та подати наступні документи: заяву, копії паспорту та ідентифікаційного номеру, висновок МСЕК про встановлення групи інвалідності (в разі наявності) рішення військово-лікарської комісії чи висновок лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичних закладів.

Інваліди з числа учасників АТО мають право на безоплатне отримання послуг з професійної реабілітації. Постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 р. № 80 ухвалено Порядок надання інвалідам та дітям-інвалідам реабілітаційних послуг. Для отримання направлення до центру професійної реабілітації інваліду необхідно стати на облік до управління соціального захисту населення за місцем проживання та подати наступні документи: заяву, висновок МСЕК про встановлення групи інвалідності, копії паспорту та ідентифікаційного номеру, індивідуальну програму реабілітації інваліда, документ про освіту та рекомендації територіального органу Державної служби зайнятості.



Соціальний захист членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції

Члени сімей загиблих учасників АТО, мають право на встановлення статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Відповідно до ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до осіб на яких поширюється дія цього Закону належать, зокрема:

сім'ї військовослужбовців, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, держаних під час захисту Батьківщини або виконання інших обов'язків військової служби (службових обов'язків);

сім'ї осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

До членів сімей загиблих, належать:

- утриманці загиблого або того, хто пропав безвісти, яким у зв’язку з цим виплачується пенсія;

- батьки;

- один з подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;

- діти, які не мали і не мають своїх сімей;

- діти, які мають свої сім’ї, але стали інвалідами до досягнення повноліття;

- діти, обоє з батьків яких загинули або пропали безвісти.

Особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" видаються посвідчення з написом "Посвідчення члена сім'ї загиблого".

Дітям загиблих осіб, до досягнення ними 16-річного віку передбачені законодавством пільги надаються на підставі довідки, що видається матері (або іншому повнолітньому члену сім'ї загиблої особи, або опікуну) за місцем реєстрації дитини.

Для встановлення статусу та видачі «Посвідчення члена сім’ї загиблого», а неповнолітнім дітям загиблих - довідки, яка дає право на пільги, слід звертатися до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Згідно із ст.15 Закону України «Про статус ветеранів війни гарантії їх соціального захисту» члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни мають право на такі пільги:

50-відсоткову знижку плати за житлово-комунальні послуги, тверде паливо та скраплений газ (за відсутності центрального опалення) в межах норм, передбачених чинним законодавством;

50-відсоткову знижку абонентної плати за користування квартирним телефоном;

безплатний, проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, а також залізничним транспортом приміського сполучення та автомобільним транспортом приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

Щорічно до 5 травня ветеранам війни та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни органами соціального захисту населення виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.

З питання надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу, з послуг зв’язку, ветерани війни можуть звернутись до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації (проживання) для включення інформації про них до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги та підприємств, які надають житлово-комунальні послуги та послуги зв’язку, за місцем проживання для отримання знижки на оплату послуг.



За інформацією Департаменту
соціального захисту населення
облдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва