back

23 січня 2015

Величний день єднання


Велична і свята, моя ти Україно,

Лише тобі карать нас і судить

Нам берегти тебе, Соборну і єдину

І нам твою історію творить


Історія будь-якого народу містить періоди, дати, які є вирішальними і доленосними в його житті. Такою датою для України стало 22 січня 1919 року. Цей день увійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді, на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено Злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

До відзначення цієї дати було приурочено екскурс в історію «Доторкнись до джерел славної історії», який відбувся у Корюківській центральній районній бібліотеці для учнів 9 класу гімназії. Захід мав на меті ознайомити учнівську молодь з історією проголошення Дня Соборності України, прищепити повагу до минулого Батьківщини, сприяти вихованню національної свідомості та почуття гідності бути громадянином України, любові до рідного краю, його історичного минулого і сучасності.

Присутні переглянули мультимедійну презентацію, яка супроводжувалася коментарями бібліотекаря про передумови і хід подій 1918-1919 років. Згадали, як 25 років тому жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили «живий ланцюг» – це понад 600 кілометрів. Так відзначили 71-у річницю Злуки УНР і ЗУНР.

Також було презентовано виставку документів «Соборність Українського духу», яка діє у читальному залі з 20 по 26 січня. Вона складається з двох розділів: «Через терни до єднання» і «Соборність та сучасні виклики». Містить документні матеріали про події, що передували історичному Акту Злуки ЗУНР і УНР, висвітлюють святкування цього дня у 1919 році, «живий ланцюг» 1990 року та інші події, пов’язані із Днем Соборності України.

Зустріч закінчилася голосним читанням вірша В. Сосюри «Любіть Україну». Гімназисти хором читали знайомі з дитинства рядки.



За повідомленням
центральної районної бібліотеки

вапр
ууц
цуе
еку
паврва