13 червня 2014







У Корюківці відбулись громадські слухання щодо добровільного об’єднання територіальних громад

У вівторок, 12 липня 2016 року, в районному будинку культури за адресою: м. Корюківка, вул. Шевченка, 70 під головуванням міського голови Ігоря Матюхи відбулося громадське обговорення щодо добровільного об’єднання територіальних громад Корюківського району Чернігівської області в Корюківську територіальну громаду з адміністративним центром в місті Корюківка у якому взяло участь 88 чоловік.

У проведенні громадського обговорення щодо добровільного об’єднання територіальних громад Корюківського району Чернігівської області в Корюківську територіальну громаду з адміністративним центром в місті Корюківка прийняли участь голова райдержадміністрації Олексій Мірошниченко, консультант з бюджетних питань Офісу реформ у Чернігівській області Асоціації міст України Микола Силенко, координатор регіонального Офісу реформ та розвитку в Чернігівській області Ірина Кудрик, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України Федір Фесюн, помічники народного депутата А.С.Євлахова Ратан Ахметов, Владислав Мозговий, Володимир Полубень, депутати районної та міської рад, керівники підприємств, організацій, установ та активна громадськість міста.

За результатами проведеного громадського обговорення прийнята резолюція про підтримання добровільного об’єднання територіальних громад Корюківської міської ради, Наумівської сільської ради, Будянської сільської ради, Олександрівської сільської ради, Забарівської сільської ради, Тютюнницької сільської ради, Брецької сільської ради, Савинківської сільської ради, Сядринської сільської ради, Домашлинської сільської ради, Хотіївської сільської ради, Рейментарівської сільської ради, Охрамієвицької сільської ради в Корюківську територіальну громаду з адміністративним центром у місті Корюківка, та запропоновано включити результати громадського обговорення до порядку денного чергової сесії 7 скликання Корюківської міської ради.







Про початок громадського обговорення добровільного об’єднання територіальних громад

З метою проведення громадського обговорення добровільного об’єднання територіальних громад, відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та на виконання Розпорядження Корюківського міського голови від 14 червня 2016 року № 26 «Про ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад сіл та міста», Корюківська міська рада повідомляє про початок перебігу строку відведеного на громадське обговорення добровільного об’єднання громад.

Для обговорення виноситься питання пропозицій щодо ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад з суміжними територіальними громадами Наумівської, Будянської, Олександрівської, Забарівської, Тютюнницької, Брецької, Савинківської, Сядринської, Домашлинської, Хотіївської, Рейментарівської, Охрамієвицької сільських рад Корюківського району. За результатами громадського обговорення пропонується розпочати процес добровільного об’єднання територіальних громад, визначивши в подальшому адміністративний центр у місті Корюківка Чернігівської області та найменування – Корюківська територіальна громада.

Таким чином після спливу відведеного на обговорення строку Корюківською міською радою буде розглядатись проект рішення про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад та делегування представників до спільної робочої групи.

Громадські слухання відбудуться 12 липня 2016 року у районному будинку культури по вул. Шевченка в м. Корюківка о 17 год. 15 хв.

На громадські слухання запрошуються депутати обласної, районної та міської рад, голова Корюківської районної державної адміністрації, голова Корюківської районної ради, члени виконавчого комітету Корюківської міської ради, керівники підприємств, організацій, установ, громадських організацій незалежно від форми власності, представники засобів масової інформації, жителі м. Корюківки.

Пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі за адресою: м. Корюківка, вул. Бульварна,6, тел. 2-16-45 або на електронну пошту: [email protected] із зазначенням прізвища, імені, по-батькові та адреси особи, яка їх подає, для юридичних осіб із зазначенням найменування та їх місцезнаходження до початку проведення громадських слухань.







Перспективний план обʼєднання територій громад Корюківського району







Перспективний план формування спроможних громад обговорили жителі Домашлинської територіальної громади


Зараз по всій території України триває обговорення майбутнього реформування самоврядування та адміністративної реформи. Обговорюються й перспективні плани формування спроможних громад, розроблені відповідно до методики формування громад.

З метою розʼяснення населенню району суті реформування та перспективи обʼєднання громад, у територіальних громадах району проводяться загальні збори громадян, дані питання виносяться на розгляд сесій місцевих рад.

Так, 4 червня відбулися сходи громадян в селі Домашлин, участь у яких взяли перший заступник голови райдержадміністрації Ольга Пилипець та начальник районного управління юстиції Наталія Ющенко.

Розпочинаючи захід, сільський голова Алла Єгунова розповіла про суть реформи та її результати, якими вбачається передача функцій від місцевих адміністрацій виконавчим органам рад. Вона також зазначила, що відповідно до перспективного плану формування спроможних громад, у районі передбачається утворення трьох громад: Корюківської, Холминської та Перелюбської.

Про важливість реалізації вказаної реформи говорила Ольга Пилипець. Перший заступник голови райдержадміністрації зауважила, що в результаті реформування, громади матимуть максимально широке коло повноважень і фінансові ресурси для їх реалізації, матимуть широкі власні повноваження. Самоврядування отримає у своє розпорядження головний ресурс – землю. Мова також йшла про забезпечення громадою медичних, освітніх послуг населенню, безпеки та пожежної охорони на території громади. Також було наголошено на тому, що у громад, які розпочнуть об’єднання не зволікаючи, є більше шансів розраховувати на значну фінансову підтримку західних країн-партнерів.

Начальник районного управління юстиції Наталія Ющенко донесла до громадян інформацію про те, що адміністративні послуги, такі, як: видача довідок, реєстраційні дії, видача паспорта, інших документів; соціальні послуги: нарахування субсидій, пільг, компенсацій, допомоги по безробіттю та інших допомог, будуть максимально наближені до жителів громади.

Окрім іншого, громадянами піднімались нагальні питання: щодо використання земельних паїв, оформлення громадського пасовища, про реєстрацію договорів оренди землі, спрощену систему реєстрації земельних ділянок, житлових будинків та інші актуальні питання. Громадяни отримали вичерпні відповіді на свої запитання та обіцянки підтримки з боку влади у вирішенні проблемних питань.

Зваживши всі «за» і «проти» реформування, зборами було прийнято рішення підтримати перспективний план формування спроможних територіальних громад району.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації








Верховна Рада розпочала розгляд президентських поправок до Конституції щодо децентралізації влади


Верховна Рада України 3 липня підтримала процедуру розгляду запропонованих Президентом змін до Конституції щодо децентралізації влади. За включення до порядку денного парламенту законопроекту №418а «Про внесення змін до Конституції України (щодо повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування)» проголосувало 277 депутатів.

Зміни до Конституції щодо децентралізації влади були одним з ключових пунктів передвиборчої програми Петра Порошенка та є одним з основних етапів мирного плану Президента щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Передбачається, зокрема, введення інституту представників президента на місцях замість голів обласних та районних державних адміністрацій.

«Зміни до Конституції, які вносяться сьогодні на ваш розсуд – це тема набагато ширша, ніж просто державний устрій, форма правління чи баланс між гілками влади. Це відповідь на питання бути чи не бути єдиній, соборній, неподільній Україні. Це справа війни і миру, яка вперше так стоїть в українській історії. І це найголовніша частина мого мирного плану», - зазначив Глава держави, під час представлення проекту у Верховній Раді.

Він підкреслив, що Конституційна реформа є одним із нагальних питань сьогодення, з яким представники влади не мають права зволікати.

Президент підкреслив, що вперше, головним у змінах до Конституції є широке делегування повноважень на місця – в громади, райони, регіони. «Переважна більшість змін стосується саме децентралізації влади. Посилення конституційно-правового статусу місцевого самоврядування та його фінансових можливостей», - зазначив він.

«Запропонована нами децентралізація звірена з європейським досвідом. Це протиотрута проти федералізації. Україна була, є і буде унітарною державою», - додав Глава держави.

Серед основних змін Петро Порошенко назвав принцип формування влади – знизу, зосередження повноважень на базовому рівні місцевих громад, обрання місцевих голів на місцях, визначення щодо використання мов тощо. Разом з тим він підкреслив, що єдиною державною мовою залишається українська. «Ми маємо тверду, переконливу більшість на користь єдиної державної мови, але в демократичному, європейському суспільстві не можемо не поважати прав меншості. Саме тому сільські, селищні, міські, районні і обласні ради отримають право надавати в межах своїх територій і в межах своєї компетенції спеціальний статус російській та іншим мовам», - зазначив Президент.

Таке рішення він назвав розумним компромісом, яке «зробить Україну сильнішою, націю – згуртованішою та зніме спекуляції на мовну тему з порядку денного».

Глава держави подякував Голові ВР, Прем’єр-міністру, Уряду, народним депутатам та всім, хто долучився до участі у розробці змін до Основного Закону. Він зазначив, що проект отримав підтримку всіма учасниками процесу. «Я впевнений в тому, що ця Конституція наближає нас до Європи. В цьому контексті для мене є дуже важливою підтримка мого проекту з боку Венеціанської комісії, - сказав він і додав, - Ми говорили про зміни до Конституції, про децентралізацію і мали абсолютну, цілковиту підтримку цього проекту».

Петро Порошенко також висловив переконання, що ухвалення та імплементація змін до Конституції стане надійним засобом врегулювання кризи на Донбасі, наблизить владу до людей по всій країні. «В першу чергу, нам через інструменти мирного плану треба боротися за серця тих, хто живе на Донбасі. Це стане нашої перемогою і ми з випробувань останнього часу вийдемо сильними та згуртованими, якими ще ніколи не були до цього», - резюмував Президент.



Прес-служба Президента України







Обговорено зміни до Конституції України щодо децентралізації влади


19 червня керівник апарату районної державної адміністрації Олександр Безнісько провів нараду-навчання з начальниками відділів, керівниками структурних підрозділів, працівниками апарату районної державної адміністрації.

Учасники наради обговорили питання економії бюджетних видатків, контроль за виплатою заробітної плати працівникам бюджетних установ, забезпечення належного соціального захисту населення.

Одним із актуальних питань сьогодення учасниками наради визначено реформування влади в Україні (реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади).

Згідно концепції, розробленої Урядом, в Україні має бути побудована проста та логічна система самоврядування, яка покликана забезпечити нормальне та комфортне життя для громадян у містах і селах. Для реалізації цих змін необхідним є внесення змін до Конституції.

Начальник відділу організаційно-кадрової роботи апарату районної державної адміністрації Ірина Нога ознайомила присутніх з основними змінами до Конституції України з вищевказаних питань.

Розглянувши ключові зміни до Основного Закону держави, учасники наради обговорили позитивні сторони та можливі недоліки, висловили власне бачення процесу реформування.

По завершенню обговорення, учасники наради прийшли до висновку, що реформування потрібне і необхідне, але під час внесення змін до Конституції України та при будь-якому реформуванні, слід враховувати особливості територій та потреб громад.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва