back

22 вересня 2014

З нагоди Дня партизанської слави


Час все більше віддаляє нас від 40-х років ХХ сторіччя, коли рідна земля стогнала під фашистським ярмом. І тим важливіше стає питання прищеплення в серцях підростаючого покоління поваги до історії Великої Вітчизняної війни, пошани до людей, які ціною власного життя йшли до бажаної Перемоги.

22 вересня на державному рівні відзначається День партизанської слави. Свято встановлено в Україні «...на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, увічнення їх пам'яті...» згідно з Указом Президента України «Про День партизанської слави» від 30 жовтня 2001 року № 1020/2001.

Саме цій тематиці був приурочений вечір-вшанування «У пам'ять приходять безсмертні герої» про партизанський рух на території України. Бібліотекарі розповіли про діяльність партизанських загонів і з’єднань на Чернігівщині і території Корюківського району. Загальну увагу привернули уривки із фільмів «Партизани проти вермахту. Рейкова війна», «Партизани. Проклятий 41-ий», з елементами кінохроніки.

На території України діяла величезна партизанська армія — 55 з'єднань, майже 2 тисячі загонів та самостійних диверсійно-розвідувальних формувань, в яких воювало понад 500 тисяч партизанів. 95 з них нагороджені званнями Героїв Радянського Союзу, а 183 тисячі — орденами та медалями. Серед видатних партизанських діячів найвідомішими стали С.Ковпак, П.Вершигора, М.Наумов, С.Руднєв, О. Федоров та інші. Під їх керівництвом партизани і підпільники пройшли крізь роки напруженої жорстокої боротьби, самопожертви за визволення рідної землі від ворожої навали. За підрахунками істориків, у роки війни партизани України знищили 500 тис. німецьких окупантів, 407 гарнізонів, комендатур, поліцейських установ, 5 тис. ешелонів, 1,5 тис. танків, 200 літаків, 600 мостів тощо.

Партизанський рух став воістину всенародною боротьбою проти німецько-фашистських загарбників, справжнім другим фронтом в допомогу Червоної армії.

Учням 10 класу Корюківської гімназії була представлена виставка-пам'ять «Це нашої історії рядки» з історичною, документальною, художньою літерату¬рою з фондів нашої читальні — на тему дня.



За повідомленням
Корюківської центральної
районної бібліотеки

вапр
ууц
цуе
еку
паврва