back

10 вересня 2014

З нагоди 25-ї річниці створення громадсько-політичної організації «Народний Рух України за перебудову»


У вересні цього року виповнюється 25 років з часу створення громадсько-політичної організації «Народний Рух України за перебудову», яка очолила боротьбу українців за повалення тоталітарного режиму та здобуття Україною незалежності.

«Народний Рух зіграв визначну роль в досягненні Україною державності». — З такою точкою зору погодились усі часники «круглого столу», який було проведено 9 вересня в центральній районній бібліотеці.

Засідання розпочалось із вшанування хвилиною мовчання пам’яті загиблих земляків у ході воєнних дій на Сході України.

Звертаючись до присутніх, заступник голови районної державної адміністрації Олексій Мірошниченко привітав з 25-ю річницею створення Народного Руху України та відзначив важливість діяльності цієї громадсько-політичної організації в досягненні Україною державності, суверенітету і незалежності.

Молодший науковий співробітник Корюківського історичного музею Андрій Науменко інформував учасників засідання про історію утворення Народного Руху України за перебудову як масової громадсько-політичної організації, окремо зупиняючись на моментах розквіту та занепаду діяльності організації.

Продовжив висвітлення питання, але вже акцентуючи увагу на історії Руху на Корюківщині, голова Корюківської міської організації Народного Руху України Володимир Тищенко. Він, зокрема, зупинився на питаннях реєстрації місцевого осередку організації, його кількісного складу (усього на Корюківщині було 10 рухівців). Володимир Павлович розповів про участь його, як керівника осередку, в роботі обласних конференцій, партійних з’їздах.

Своїми думками стосовно того, чи здійснилися сподівання перших рухівців, поділилась із присутніми бібліотекар І категорії центральної районної бібліотеки Тетяна Науменко. Розповідаючи про відомі постаті в історії Народного Руху України, вона зазначила, що всі вони свого часу зіграли важливу роль у діяльності громадсько-політичної організації. І, не дивлячись на її розколи, основна мета створення Руху — становлення незалежності України — була досягнута.

Присутній на засіданні кореспондент районної газети «Маяк» Віктор Божок зауважив, що і наш земляк, виходець з Чернігівщини Левко Лук’яненко також мав свій внесок у розвиток Руху.

До уваги присутніх Тетяна Науменко представила виставку-досьє «Феномен Народного Руху», де книги й інші друковані матеріали розкривають суть і знайомлять з історією розвитку Руху на теренах України. Голова Корюківської міської організації Народного Руху України подарував бібліотеці книги, що висвітлюють діяльність відомого керівника Руху В’ячеслава Чорновола та розкривають внесок рухівців у піднесення національно-визвольного руху українського народу кінця 80-х - початку 90-х років XX століття.

Запрошені на засідання учасники клубу шанувальників сучасної української літератури «Читацьке коло», постійні користувачі бібліотеки, представники громадськості ділились своїми думками і баченням стосовно ролі Народного Руху України за перебудову у боротьбі за незалежність.

На завершення заходу заступник голови районної державної адміністрації подякував присутнім за зустріч, побажав злагоди і миру.

З метою належного відзначення ювілею громадсько-політичної організації "Народний Рух України за перебудову" в районі протягом вересня проводяться відповідні заходи: в закладах освіти і культури проводяться тематичні уроки, виховні години, організовуються викладки тематичної літератури.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва