back

«Небесно-золотий символ України»

13 серпня 2014


23 серпня відзначається День Державного Прапора України. З цього приводу у Корюківській центральній районній бібліотеці демонструється виставка «Небесно-золотий символ України». На ній розміщено інформацію про Державний прапор України, історію свята, книги, статті із газет та журналів на дану тему.

Це свято з'явилося завдяки підписанню в 2004 році відповідного президентського указу. До 2004 року День українського прапора відзначали тільки в Києві у вигляді муніципального свята.

Символ державності України — прапор — докладно описаний у Конституції країни, яка представлена на виставці. Після проголошення Незалежності держави прапором України називають полотно з двох рівновеликих частин синього і жовтого кольору. При цьому співвідношення ширини полотна до його довжини — 2:3. Такі стандарти закріплені конституційно.

У новий час вперше такий прапор було піднято над будівлею Верховної Ради України 24 серпня 1991 року. Саме в цей день був проголошений Акт про Незалежність країни.

Історія нинішнього синьо-жовтого прапора, який і прославляє День Державного Прапора України, дуже давня. Починаючи з часів хрещення Русі, ці кольори завжди були присутні на прапорах Української держави різних століть. Приблизно в тому ж варіанті, як ми бачимо його зараз, український прапор було піднято у Львові в червні 1848 року.

Зацікавить відвідувачів інформація про історію прапора, значення інших символів, вірші та сценарії проведення заходів про українську символіку, представлені на виставці.

На одній із поличок можна побачити давні українські прапори, які стали праобразом сучасного символу нашої держави. Також розміщено матеріали про інші символи України, державні і народні.



За повідомленням
Корюківської центральної
районної бібліотеки

вапр
ууц
цуе
еку
паврва