back

Майже забута війна
(до 100-річчя від початку Першої світової війни)

01 серпня 2014


Перша світова війна – це масштабна воєнна операція, яка охопила весь світ (звідси й назва "світова"). Противниками були Антанта (Англія, Російська імперія, Франція, їхні колонії, Японія, пізніше США) і Троїстий Союз (Німеччина, Австро-Угорщина, Османська імперія, пізніше Болгарія). Тривала в ХХ ст. – з 1914 по 1918.

Влітку 1914 р. протиріччя між двома воєнно-політичними блоками європейських держав (Троїстим союзом і Антантою) загострилися до краю. "Пороховою бочкою Європи" став Балканський півострів. За підтримки Німеччини Австро-Угорщина почала відкрито готуватися до війни проти Сербії.

Патріотичні кола Сербії розцінили приїзд принца до Сараєво як виклик. 28 червня 1914 року Франц Фердінанд був убитий членом сербської націоналістичної організації "Млада Босна" Г. Принципом. Заручившись підтримкою Берліна, Відень пред’явив 23 липня Сербії ультиматум. Союзниця Сербії Росія спробувала владнати конфлікт мирним шляхом, запропонувавши проект дипломатичного демаршу країн Антанти. Однак союзники відмовились, а президент Франції Р. Пуанкаре наполягав на проведенні "твердої" політики щодо австро-німецького блоку. Незважаючи на те, що Сербія погодилася майже з усіма вимогами ультиматуму, 28 липня Австро-Угорщина оголосила їй війну.

У ході війни була повалена монархія. Військова й економічна могутність Німеччини була підірвана, і вона на довгий час опинилася в міжнародній ізоляції. Наслідком поразки Австро-Угорщини став розпад однієї з найбільших європейських імперій і утворення на її уламках нових національних держав. Після війни сформувалася нова система міжнародних відносин, відбувся перерозподіл світу.

Саме даті початку Першої світової війни у читальному залі Корюківської ЦБ для користувачів відбулася презентація виставки-спогаду «Майже забута війна», де представлені інформаційні матеріали про Першу світову війну, її передумови, хід та перебіг основних подій того часу у світі та на Україні.



За повідомленням Корюківської
районної центральної бібліотеки

вапр
ууц
цуе
еку
паврва